lørdag 16. juni 2012

Elevenes bedriftshelsetjeneste

Den videregående skole er et viktig oppholdssted og arbeidsplassen for elevene i viktige ungdomsår. I en rapport om frafall i den videregående opplæringen kommer det frem at hele 42,2 prosent av elevene oppgir forhold utenfor skolen som en grunn til at de slutter.

Akershus fylkeskommune arrangerte derfor nylig en konferanse om forebyggende arbeid innenfor rus og psykiske helse i den videregående skolen som jeg hadde gleden av å åpne. Psykisk helse skal ikke få være et tabubelagt tema. Tabu kan bidra til at problemer blir oversett eller ignorert, både blant ungdommene selv, men også blant oss som jobber for å gi ungdommene en god og trygg start på livet.

Skolehelsetjenesten er et viktig tilbud for elever i skolen. Tjenesten er lite stigmatiserende og er lett å oppsøke. Den representerer trygge, nøytrale fagpersoner med taushetsplikt. De gjør med andre ord en særdeles viktig jobb for våre ungdommer.

Fylkestinget i Akershus har styrket skolehelsetjenesten ved de videregående skolene, og har siden 2008 bevilget 10 millioner kroner hvert år til dette. Skolehelsetjenesten er i utgangspunktet kommunenes oppgave, men fylkestinget ønsket å styrke den og har nå gjort dette til en permanent ordning. Det var store forskjeller i skolehelsetjenesten på de videregående skolene i Akershus. For eksempel åpningstidene varierte fra alle skoledager til bare én dag i uken. Vi har derfor satset derfor på skolehelsetjenesten ved økt tilgjengelighet til tjenesten. Dette har blitt godt mottatt av ungdommene.

Akershus fylkeskommune jobber også med frafallsproblematikken på flere andre måter blant annet ved støtte til miljøarbeidere, iverksettelse av tiltak for å bedre skolemiljøet, samt støtte til det nasjonale «Ny GIV-prosjektet».

Bortvalg og svak gjennomføring i videregående opplæring er en stor samfunnsmessig og utdanningspolitisk utfordring og ikke minst uheldig for den enkelte elev og dette viktige arbeidet vil vi fortsette å jobbe videre med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar