onsdag 29. august 2012

Å grue seg til skolen

Hvert år mobbes tusenvis av skoleelever. Flere opplever daglig mobbing  som sårende skjellsord og et vedvarende mareritt. Det kan starte med utfrysning, så utviklet det seg til verbal mobbing. De enkelte barna som blir utsatt for mobbing og som får ødelagt skolegangen sin og som i mange tilfeller også får ødelagt livet sitt.

Mobbing er mer enn et skoleproblem. Vi bør snakke om det som det er- et samfunnsproblem og en verdisak. Kampen mot mobbing må derfor være høyt på den politiske dagsorden.
Akershus fylkesting vil at det skal være nulltoleranse mot mobbing i Akershusskolen og at alle videregående skoler skal delta i antimobbeprogram. Det er viktig at rektor på skolen er en drivkraft i det arbeidet, hele skolen som organisasjon må være involvert, og foreldrene og elevene må være involvert. Mobbeprogrammer må likevel ikke bli en hvilepute og et alibi. Derfor er det viktig å øke skolenes og barnehagenes kompetanse om hvordan avdekke, stoppe og forebygge mobbing.

For å stoppe mobbing blant barn, må det kommuniseres at det er et felles voksenansvar å forebygge og stoppe mobbing og man bør trappe opp arbeidet for at skolen skal være fri fra aller typer mobbing. Det må være nulltoleranse for mobbing i skolene og alle mobbesaker skal gripes fatt i og få konsekvenser.
Vi vil aldri komme til null, men vi må ha en visjon om at det er null barn og unge som skal mobbes. De aller fleste trives på skolen, men det er uakseptabelt mange som ikke gjør det. Utgangspunktet er at alle barna skal gå på skolen, da må vi også ha et trygt skolemiljø. Og det er det ikke barna selv som har ansvar for, verken mobbeofferet eller mobberen. Det er det de voksne som har ansvar for.

I Buskerud fylkeskommune har man opprettet en egen stilling som landets første mobbeombud. Det viser at Buskerud fylkeskommune har en offensiv holdning til arbeidet mot mobbing og gir dette arbeidet gode erfaringer er dette noe vi også med dette noe vi ønsker å gjøre i Akershus.
Arbeidet mot mobbing og for et inkluderende skolemiljø må være godt forankret for å lykkes. Det fortjener elevene.

av Lars Birger Salvesen (KrF), fylkesvaraordfører og Ingunn E Ulfsten medlem av Hovedutvalg for utdanning Akershus fylkeskommune

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar