torsdag 30. august 2012

Forsere fag på videregående

Skolereformen ”Kunnskapsløftet” åpnet i 2006 for at flinke ungdomsskoleelever kunne ta språk og realfag på videregående. På samme måte skal elever i videregående få tilbud om å ta fag på universitet og høyskoler. Hittil har få hatt glede av ordningen. I forrige skoleår kun 953 av totalt 193 000 elever i norske ungdomsskoler. Vi må derfor iverksette flere tiltak for å øke omfanget.

Dette gjør Akershus fylkeskommune noe med gjennom er samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Akershus fylkeskommune og Oslo kommune. Elever i videregående skoler i Oslo og Akershus får nå ta matematikk på Universitetet i Oslo på kveldstid. Matematisk institutt har opprettet et eget matematikkurs for elever i videregående skole i samarbeid med Oslo og Akershus.  35 elever fra skoler i Oslo og Akershus har meldt seg på det nye tilbudet. De får dekket transport, mat og skolebøker. De får også et stipend på 5000 kroner hvis de fullfører.

Felles for dem er at de er ferdig med matten på videregående tidligere enn normalt, og minst har fått karakteren fem. Også tidligere har slike elever kunnet ta enkeltfag på universitetet. Men dette skoleåret har de for første gang fått sin egen klasse, med undervisning på kveldstid. Det gjør det lettere å kombinere med vanlig skolegang. Undervisningen består dels av forelesninger dels av regneøvelser. Elevene har midtveiseksamen ved juletider og avsluttende eksamen i slutten av april slik at eksamen ikke kommer samtidig med eksamener på videregående skole.

Det er et mål å få flere elever til å søke opptak på realfaglige emner på universitetsnivå. Mange av disse elevene vet i dag lite om hvilke studier som tilbys, men ved dette tilbudet på deres siste år på videregående skole får de også informasjon om mulige studieveier. Tiltaket er viktig for å rekruttere talenter til realfag, men man bør vurdere å utvide dette det til andre fag som engelsk og tysk. Dette er også noe andre universiteter burde tilby. Vi bør bygge ned de tette skottene mellom skoler på ulike nivåer.

Akershus ønsker å stimulere til at elever deltar av flere grunner. Rekruttering til realfagsstudier er viktig med tanke på næringslivets behov for kompetanse i fremtiden. Tilbudet fra UiO er meget godt og det er ønskelig at UiO får et nødvendig grunnlag til å videreføre tiltaket og kanskje utvide med et bredere tilbud. Dette er og blir også et spørsmål om ressurser. Oslo universitetets rektor Ole Petter Ottersen er stolt av nyordningen og mener det er viktig for rekrutteringen til universitetet og mener det er flott at talentene kan utvikles tidlig, men vil ikke love at tilbudet kan utvides til andre fag da kveldsundervisning er ressurskrevende.

Opplegget er et prøveprosjekt for en treårsperiode og hvis dette viser gode resultater er dette noe vi skal jobbe videre med. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar