lørdag 11. august 2012

Imponerende Energy Camp

Energi camp er en helt spesiell sommerskole som har fokus på en av samfunnets store utfordringer: energi- og klima spørsmål, tar pulsen på sentrale realfag og gjennomfører opplæringen på engelsk. I tillegg får ungdommene, som er i alderen 14-15 år, en flott mulighet til å bli kjent med annen nysgjerrig ungdom ved å bo sammen en uke.

Nylig besøkte jeg Hvam videregående skole for å lære om Energi Camp sammen med representanter fra Kunnskapsdepartementet og andre fra Akershus fylkeskommune. Skolen tar sats og gjennomfører Energy Camp for andre året etter at fjorårets Camp ble en stor suksess. Over 50 ungdommer har denne uka lært om energi og miljø fra canadiske lærere på Hvam videregående skole. Besøket er et ledd i utviklingen av sommerskolen og samarbeidet med Canada. 

Norge scorer nokså middels i PISA-undersøkelsene som ser på hvilke kunnskaper 15-åringer fra en rekke land har om lesing, skriving, matematikk og naturfag. Mens provinsen Alberta i Canada er blant de aller beste i verden. Spesielt gjelder dette i naturfag. Derfor henter man erfarne lærere fra  Alberta til å undervise på Energy Camp.

Det er svært positivt at skolen og nærmiljøet stiller opp for å gi nysgjerrige ungdomsskoleelever økt kunnskap om energi, ny teknologi, klimaspørsmål og miljø. Her stimuleres interessen for naturfag og når vi vet at mye av opplæringen gjennomføres på engelsk er dette et skoleeksempel i tverrfaglighet. Jeg er imponert over samarbeidet mellom Energy Camp, Hvam videregående skole og Nes kommune.

Ekstra motiverende er det at ungdommen på Energy Camp i løpet av uka får anledning til å gjøre mange praktiske forsøk som å lage sitt eget biogassanlegg, lage solcellebåt, bygge vindmølle, utvinne olje fra oljesand og mye mer samt besøke bedrifter og forskningsinstitutt.  Den canadiske læringsmodellen bruker mange praktiske øvelser i realfag. Dette er et godt eksempel på viktigheten av en praktisk tilnærming til teori - og læring og mestring på høyt nivå.

Tidligere deltakere fra ungdomskoler i Akershus har gitt tilbakemelding om at Energy Camp ved Hvam videregående skole var en flott og inspirerende erfaring og ga økt ekstra motivasjon for å jobbe videre med naturfag når de var tilbake på ungdomskolen. Engasjement i miljøspørsmål og verdens energiutfordringer er en enda viktigere gevinst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar