fredag 16. november 2012

Maritim nærings betydning for Osloregionen

I dag hadde jeg gleden av å være på «Maritim Dialogkonferanse» om den maritime næringens status, muligheter og utfordringer i Oslofjordregionen. Formålet md møte var å skape dialog mellom næringen og politikere om hvordan partene kan samarbeide om videre muligheter.

Det er 100 000 ansatte i maritim næring i Norge. Overraskende for mange så jobber om lag 1/5 av dem i Oslofjordregionen. Norsk maritim næring omsetter for en milliard hver dag og har en verdiskaping på 130 milliarder pr år. Oslofjordregionen har en større andel av denne verdiskapingen enn det folk flest er klar over. Leveranser av kunnskapsbasert teknologi og tjenester, og deepsea og offshore rederivirksomhet utgjør de største gruppene.

For å ytterligere å forsterke næringen og regionens betydning viser resultater fra det store nasjonale forskningsprosjektet ”Et kunnskapsbasert Norge” (Universitetsforlaget 2012) offshorenæringen og maritim næringer som de to sterkeste globale kunnskapsnavene i norsk næringsliv. Senere kom også rapporten ”The leading maritime capitals of the world,” (Menon) hvor Oslofjordregionen ble rangert som nr. to, kun bak Singapore. Regionen har i de siste årene forsterket sin globale stilling innen maritime tjenester som finans, forsikring, megler- og advokatvirksomhet, og klassifikasjon. Regionen har også mange ledende rederier, maritime teknologibedrifter og utdannings/forskningsinstitusjoner.

Skal Oslofjordregionen befeste og forsterke sin verdensledende posisjon må både næringen og politikere bli enig om hvilke tiltak som behøves videre, da maritim og offshore er de norske industrielle merkevarene på globale markeder, og det er på disse områdene Norge må videreutvikle sine industrielle og kunnskapsmessige betydning.

Med dette som bakgrunn var konferansen nyttig som første etappe for å utvikle de ulike  samarbeid om strategi for videreutvikling og styrking av de maritime næringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar