fredag 25. januar 2013

Bedre opplæring for voksne

Akershus fylkeskommune har utarbeidet nye rutiner for å sikre et kvalitativt godt og likeverdig tilbud for voksenopplæring i fylke. Dette vil bidra til høyere kompetanseoppnåelse og kortere vei inn i arbeidslivet for de som deltar innen voksenopplæringen.    

Voksenopplæringen fanger opp elever som av en rekke ulike årsaker faller ut av ordinære opplæringsløp. Forskning viser at personer uten videregående opplæring langt oftere er arbeidssøkere eller mottakere av offentlige stønader enn dem som har videregående opplæring. Grunnleggende ferdigheter har stor betydning for om man har stabil tilknytning til arbeidslivet eller ikke. Det er derfor viktig å satse på voksne som ikke har gjennomført videregående opplæring.

Voksne som har fullført grunnskolen, men ikke fullført videregående har etter søknad rett på videregående opplæring etter fylte 25 år. For å kunne gi dem et bedre tilbud i Akershus har man vedtatt sentralt inntak til voksenopplæringen og felles inntaksreglement for voksenopplæringen i Akershus fylkeskommune. Dette for å sikre lik behandling og vurdering av søkere til opplæring organisert for voksne, samt å se tilbudet i fylket under ett.

Tidligere har en stor andel kandidater uten formell rett fått tilbud om videregående opplæring organisert for voksne. En endring i rutinene vil medføre at en del som tidligere ville fått tilbud om plass nå vil få avslag. Det må være en vesentlig forutsetning at de kandidatene som får tilbud om opplæring i Akershus har den nødvendige grunnkompetansen som sikrer at de har mulighet til å kunne fullføre og bestå. Det er bedre at de får denne kompetansen før de tar videregående opplæring. Søkere som allerede har en utdanning vil således heller ikke få tilbud i regi av fylkeskommunen.

Disse endringene gjøres for i større grad å fokusere opplæringen rundt de kandidatene som har lovmessig rett på et tilbud og at disse oppgavene forvaltes på en best mulig måte. Innstrammingene er nødvendig for å sikre et kvalitativt godt og likeverdig tilbud for opplæring organisert for voksne i Akershus

Når det er sagt er det også avgjørende at fylkeskommunen bidrar utover det pålagte så langt det er mulig innenfor de økonomiske rammene fylkeskommunen har.  Målet må være en skolepolitikk som sikrer «rettighetselevene» en best mulig opplæringssituasjon og som gir høyest mulig kompetanseoppnåelse, men det er også viktig for fylkeskommunen legger til rette for tiltak så langt det er mulig.

En stor utfordring i det norske samfunnet er at mange unge voksne mellom 19 og 25 år som er uten arbeid eller skole faller fort gjennom systemet. Ved å tilby «restplasser» til denne gruppen har man mulighet til å kunne tilby dem et godt kompetansegivende tilbud og de slipper å måtte vente til de er gamle ”nok”. Ved at Akershus åpner for å gi voksne mellom 19 til 25 dette tilbudet vil det være svært fordelaktig både for den enkelte og for samfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar