fredag 4. januar 2013

Interreg Svergie-Norge

Interreg Sverige-Norge-programmet er et viktig instrument for øst-vest-samarbeidet. Programmet er et ressurseffektivt system som bidrar til endringer og investeringer i utvikling, kompetanse og kunnskap.

Interreg har vært, og er, et viktig verktøy for å øke integrasjonen mellom Norge og Sverige. I inneværende programperiode (2007-2013) er det igangsatt 51 hoverprosjekter og 40 små- og initieringsprosjekter med til sammen 75 forskjellige norske og svenske prosjekteiere. Utviklingsprosjektene har hatt et samlet omfang på omlag 335 millioner kroner.
Det er viktig at Interreg benyttes til å forsterke regionale satsinger og at Interreg integreres mest mulig med regionenes øvrige utviklingsarbeid og virkemiddelforvaltning. Blant annet derfor mener regionene at Sverige-Norge-programmet også etter 2013 bør opprettholdes med dagens delprogrammer; Nordens Grønne Belte, Indre Skandinavia og Grenseløst Samarbeid.

Alternativet er å fjerne delprogrammene som vil gi en for stor forskjell melom de ulike regionene til å bruke riktig virkemiddel. Det er stor forskjell mellom Nord-Trøndelag og Akershus eller for den saks skyld Østfold i problem og utfordringer.

Men det betyr ikke at det ikke er rom for forbedringer. Det bør være en forenklet beslutningsstruktur. Styringskomitten og Overvåkningskomiteen bør derfor slås sammen slik som man har i tilsvarende samarbeid. Dette er det enighet om i alle delprogrammene.

Alle Interreg-programmer er nå i prosesser for å velge 4-5 prioriteringer blant EUs 11 utpekte satsingsområder. Av de 11 vil jeg ha følgende satsingsområder i det kommende Sverige-Norge-programmet:

* Styrke forskning, teknikkutvikling og innovasjon

 * Øke konkurransekraften i SMBer

 * Støtte overgangen til en klimavennlig økonomi i alle sektorer

 * Beskytte miljø og fremme en bærekraftig utnyttelse av ressurser

 * Fremme bærekraftig transport og fjerne flaskehalser i viktige infrastrukturnett

 * Å investere i utdanning, ferdigheter og livslang læring

 
Figur over Interreg Svergie-Norge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar