onsdag 5. mars 2014

Trygge skoleveger

Akershus fylkeskommune har bevilget 33 millioner kroner til 101 ulike trafikksikkerhetstiltak langs veiene i fylket. Tildelingen av midlene er basert på søknader fra kommunene i Akershus og det er mange gode tiltak som nå blir realisert.

Tildelingen til «aksjon skoleveg” i 2014 er gjort ut fra kommunenes egne prioriteringer og er et spleiselag mellom kommunene og fylkeskommunen. Kommunenes andel må være på minst 20 prosent. I tillegg må kommunene legge ned en egeninnsats for å gjennomføre tiltakene de får midler til. Før kommunene sender søknad, skal de ha utarbeidet byggeplaner og gjennomført grunnerverv. Videre er det kommunene som gjennomfører de konkrete tiltakene. Lokal eierskap er viktig for resultatet.

Årlig deles det ut midler gjennom ordningen «Aksjon skoleveg». Disse midlene skal gå til fysiske tiltak som bedrer trafikksikkerheten på barns skoleveier og i deres nærmiljø. Det er også åpnet for at midler kan gis til diverse ikke-fysiske tiltak som revisjon av kommunal trafikksikkerhetsplan og lokale trafikksikkerhetskampanjer på skoler. Gjennom budsjettprioriteringer har H, Frp, V og KrF sørget for at denne ordningen har blitt styrket.  

Årets bevilgning er på 22 millioner kroner. I tillegg kommer midler som ikke ble brukt i fjor. Mindreforbruk i 2013 skyldes i hovedsak mangel på ressurser i kommunene. I utgangspunktet gir dette 28,477 mill. kr. til fordeling i 2014, men for å unngå et forventet underforbruk av aksjon skolevegmidler i 2014 er det i tillegg vedtatt en ekstra tildeling på 4,4 millioner kroner. Kommunene får ikke pengene før tiltakene er gjennomført. På slutten av året kontrollerer Statens vegvesen at prosjektene er gjennomført slik at kommunene får utbetalt pengebevilgningen.

Interessen fra kommunene viser at det fortsatt er et stort behov for tiltak langs fylkes- og kommunalvegnettet. Vi har i år mottatt søknader om 116 tiltak fra 19 av de 22 kommunene i Akershus. Hurdal, Frogn og Nannestad kommune har ikke søkt om midler. Jeg håper de kommer med gode søknader til neste år. Å trygge barns skoleveg er viktig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar