fredag 9. mai 2014

Fagskoleutdanning i Logistikk og transport

Romerike, som favner Alnabru – Gardermoen aksen og hovedflyplassen på Gardermoen, har det tunge og vesentlige logistikkmiljøet i Norge. Da ideen om å lokalisere en videreutdanning i logistikk i dette miljøet ble det positivt mottatt av alle aktuelle parter fra det private næringsliv til offentlig skole og forvaltning.

Bransjen har pekt på behovet for økt kompetanse i en sektor som stadig blir mer komplisert og teknologisk innrettet. Fagskoleutdanningen er ment å svare på bransjens etterspørsel av kompetanse og innholdet i utdanningen speiler logistikkbransjens framtidige kompetansebehov.
Fagskoleutdanning i Logistikk og transport er en videreutdanning for fagarbeidere. Fagbrev i logistikkoperatør og yrkessjåfør er mest relevant søkergrunnlag. Lang praksis i transportsektoren uten fagbrev kan også kvalifisere for opptak, dvs. innen lager eller ekspedisjon i varehandel og produksjonsindustrien, i offentlig samferdsel, i terminalvirksomheter knyttet til havner, flyplasser eller vegtransport. 
Fagskolen Innlandet planlegger å igangsette fagskoleutdanning i Logistikk og transport på Øvre Romerike fra august 2014. Utdanningen skal gjennomføres på Jessheim vg.skole. Initiativet til denne utdanningen er kommet fra næringslivet og politikere på Romerike. Utviklingen av opplæringstilbudet og profileringen er et samarbeid mellom logistikkbransjen på Østlandet, Fagskolen Innlandet og Akershus fylkeskommune.
Parallelt med etableringen av fagskoleutdanningen vil Jessheim vg.skole også tilby kurs for ufaglærte operatører. Dette er et såkalt praksiskandidatkurs som vil være tilrettelagt for voksne som ikke har fagbrev, men som har minimum 4 års erfaring fra bransjen. Dette kurset er en forberedelse til eksamen og fagprøve. Og etter bestått fagprøve er veien åpen for en fagskoleutdanning.
Hovedinnholdet i studiet er logistikk som omfatter produksjonslogistikk og Supply chain management foruten temaer i transportøkonomi, økonomistyring i verdikjeder, befraktning, spedisjon og jus. Studiet gir også et bredt grunnlag fagmessig med vekt på økonomi, ledelse, markedsføring og i tillegg opplæring i fagområder som nyskapning, entrepenørskap, salg og forhandlingsteknikk, prosjektadministrasjon og real- og kommunikasjonsfag.

Gjennom utdanningen får studentene god kontakt med det aktuelle næringslivet ved fagseminar, bedriftsstudier, ekskursjoner og hovedprosjekt. Utdanningen gir erfaringsmessig et bredt nedslagsfelt av jobbmuligheter. Oppgaver og ansvarsområder ligger blant annet som mellomleder i funksjoner som innkjøp, internlogistikk, distribusjon, befraktning, spedisjon, logistikkledelse, logistikkansvar innen offshore, helseinstitusjoner, kollektivtrafikk.
Fagskoleutdanningen i Logistikk på Jessheim gjennomføres over fire år på deltid, og organiseres med 3 samlinger (av tre dager) per halvår. Dette tilrettelegger for at ansatte i bransjen kan kombinere full jobb med deltidsstudium.
Fagskoleutdanninger er korte yrkesrettede utdanninger som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse, og som har et omfang tilsvarende minimum et halvt studieår og maksimum to studieår. Fagskolen har fagarbeidere som målgruppe og er et yrkesrettet alternativ til høyskole og universitet. Fylkeskommunen er gjennom Lov om fagskoleutdanning  gitt ansvar for forvaltning og tilrettelegging av tilbud lokalt og regionalt innenfor prioriterte samfunnsområder. Fagskoleutdanning i Logistikk og transport vil være den første utdanning på tertiærnivå (nivå over videregående opplæring) på Øvre Romerike i offentlig regi.

Se også oppslag om dette i RB 9.5. 2014
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar