tirsdag 13. mai 2014

Krav om tryggere drosjer

Vi bør ha ett register for alle kjøresedler i drosjenæringen  slik at man får  fokus på passasjerens sikkerhet. I dag er det slik at mister du kjøreseddelen for drosje i et distrikt, kan du bare melde deg ved nabosentralen og kjøre videre. Slik bør det ikke være. 

Har du fått kjøreseddel for taxi i et politidistrikt gjelder den for hele landet, men det finnes ikke noe sentralt register hvor politi, taxieiere eller drosjesentralene kjapt kan sjekke om en sjåfør har orden på papirene. Det er uheldig.
Aftenposten kunne nylig fortelle at 20 drosjesjåfører mistet kjøreseddelen sin etter at de var tatt for juks. Det var Christiania Taxi som selv gikk til politiet med kopier av samtlige 700 kjøresedler som var registrert hos dem, og ba politiet sjekke disse opp mot sine egne registre: Politiet har avslørt at falske kjøresedler var registrert ved alle de fem taxisentralene i Oslo, og skal derfor ha møter med bransjen.

Å få opprettet et nasjonalt elektronisk kjøreseddelregister for sjåfører er viktig for å sikre drosjekundene trygghet og sikkerhet. Et nasjonalt register vil gjøre det langt lettere å hindre uskikkede person å kjøre drosje,
Kjøreseddelordningen skal ivareta passasjerenes sikkerhet. Alle som driver med persontransport skal være «skikket».  Det vil si at sjåføren har god vandel og helse, og har bestått kjentmannsprøve.

Akershus fylkeskommunen har hatt særlig fokus på passasjerenes sikkerhet. Vi har hatt et seminar om yrkestransportlovas kjøreseddelordning, med deltakelse fra aktuelle myndigheter, blant annet politiet.
Vårt inntrykk er at denne ordningen ikke fungerer tilfredsstillende. Få kjøresedler blir tilbakekalt fordi sjåføren er uskikket, til tross for at regelverket er tilrettelagt.

Vi mangler et nasjonalt elektronisk kjøreseddelregister. Ved kontroller er det ofte ikke mulig å kontrollere om kjøreseddelen er gyldig. Politiet sier selv at kjøreseddelen er enkel å forfalske.
Å få opprettet et nasjonalt register, for eksempel i tilknytning til førerkortregistret, er et tiltak som kan iverksettes nå, uten at det kreves ytterligere utredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar