onsdag 21. mai 2014

KrF sier ja til ny E18

SVs Ekeland er i Budstikka 19. mai opptatt av KrFs mening om ny E 18. Takker for anledningen til å snakke om landets mest belastede stamveg. Denne stamvegen skal KrF kjempe for slik at vi får en god løsning for våre innbyggere.

E18 Vestkorridoren har i dag store trafikkavviklingsproblemer for både buss- og biltrafikk. E18 er en riksvei, og dermed et statlig ansvar, men for meg som fylkespolitiker har realiseringen av denne vegen vært en viktig bærebjelke i Oslopakke 3.

E18 har funksjon som stamveg, hovedveg og lokalveg, i og med at det ikke er etablert et parallelt lokalvegnett som kan betjene det lokale reisebehovet. Ved reforhandling av avtalen om Oslopakke 3 i 2012 ble vi enige om at utbygging av E18 Vestkorridoren skulle søkes gjennomført basert på en finansieringspakke bestående av statlige bidrag, en egen bompengeordning, samt midler fra Oslopakke 3.

Utbygging av E18 Vestkorridoren skal forbedre tilgjengeligheten med et robust vegnett med god fremkommelighet spesielt for næringstransport. Det skal legge til rette for økt bruk av miljøvennlige transportformer som alternativer til bil, og redusere trafikkskapte miljøproblemer langs korridoren.

Som en del av de nye planene er det foreslått å lage en egen trasé for bussene. Denne skal være adskilt fra de øvrige feltene på E18 for å sikre god fremkommelighet for kollektivtransport. Med befolkningsveksten må vi sikre at kollektivtrafikken komme raskt frem, og ikke hindres av annen trafikk.

I tillegg får vi til en egen sykkelekspressveg. Det er et stort potensial for å øke sykkeltrafikken fra Asker til Bærum og Oslo. Dette gjelder både antall syklister og den delen av året det sykles. Utbygging av E18 vil innebære en kontinuerlig sykkeltrase av høy kvalitet.

Ny E 18 skal også realisere god stedsutvikling, skape lokalmiljø med mindre støy og sist, men ikke minst sikre trafikksikkerhet.

Nasjonal transportplan 2014-2023 ble behandlet i Stortinget i juni 2013, Det er fremdeles stor usikkerhet i beregningsgrunnlaget, og taksten vil i særlig grad bli påvirket av lånerente, innkrevingsperiode og statlig bidrag. Lavere byggekostnader og eventuelle grunneierbidrag vil også kunne redusere bomtakstene.

I Akershus er det strekningen fra Lysaker i Bærum via Slependen til Drengsrud i Asker som er en del av planene for utbyggingen av «E18 Vestkorridoren». Byggestart for strekningen Lysaker – Ramstadsletta vil være tidligst 2016/2017.

SVs forhold til Oslopakke 3 minner om den personen som kommer på spleiselag uten å betale. De har lyst til å feste og ha det moro, men de vil ikke være med å ta regninga.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar