lørdag 10. mai 2014

Fortiden er del av oss

I dag var det offisiell åpning av grunnlovutstillingen – "1814 Revisited  - The past is still present." Utstillingen er en del av det nasjonale programmet. Vi håper at Grunnlovsjubileet vil vekke en debatt om hvordan Norge kan være et godt samfunn for alle. Det gir oss viktige perspektiver når kunstnere kommenterer og drøfter vårt samfunn og historie.

Visjonen for grunnlovsjubileet 2014 er å skape en engasjerende feiring som gir økt forståelse for folkestyrets utvikling gjennom 200 år, Grunnlovens betydning i dag og demokratiets utfordringer i Norge. Kulturen og kunsten spiller en viktig rolle i utviklingen av samfunnet Norge og vil medvirke til å skape forståelse, integrasjon og opplevelse. Alle programmene tilknyttet jubileet skal ha en åpen og inkluderende tilnærming som gir rom for mangfold, refleksjon, kritikk og debatt.    

Utstillingen 1814 Revisited har nettopp dette som mål. Å gi kunstnere mulighet til å kommentere og drøfte vårt samfunn og historie gjennom sin kunst. Ved å presentere kunstprosjekter fra mange ulike kunstnere vil utstillingen vise til en kunstnerisk bredde som forhåpentligvis vil både berøre, engasjere og inspirere.

Jubileet skal ikke bare ha et tilbakeskuende perspektiv og vektlegge de historiske begivenhetene tilknyttet feiringen, vi må også evne å ta opp temaer som preger vår egen samtid og som gir oss utfordringer i forhold til å forstå hva framtiden vil bringe. Til utstillingen 1814 Revisited er det derfor invitert mange ulike kunstnere som viser oss hvordan de ser på samfunnsutviklingen, både i et historisk, men også et samtidig perspektiv.

Demokratiforståelse og i særdeleshet ytringsfrihet har vært en sterk motivasjon for å delta i Grunnlovsmarkeringen. Vi ønsker at 1814 Revisited skal bidra til å oppfylle og forsterke denne ambisjonen.

Akershus fylkeskommune har sammen med Eidsvoll kommune, Eidsvoll 1814 og Akershusmuseet gjennom lang tid engasjert seg i utvikling av Grunnlovsjubileet både på Eidsvoll og andre steder i fylket. Fylkeskommunen har sammen med Eidsvoll kommune og Mathiesen Eidsvold Værk hatt et spesielt fokus på utvikling av Eidsvoll Verk til et kulturelt fyrtårn og en opplevelsesarena for kunst, kultur, historie og friluftsliv.
 
Vi håper derfor at 1814 Revisited vil være et eksempel på hvordan Eidsvoll Verk kan framstå som dette kulturelle fyrtårnet og samtidig vise hvordan utviklingen i dette området blir i mange år etter at Grunnlovsjubileet er over. Vi ser allerede fruktene av dette arbeidet gjennom alle dere som er her i dag og den publisitet denne utstillingen til nå har fått.

1814 Revisited er et stort prosjekt og en viktig satsning for Akershus fylkeskommune. Uten innsatsen fra Akershus Kunstsenter hadde dette ikke blitt noe av. Jeg vil også takke Mathisen Eidsvold Værk som stiller stedet og lokaler til disposisjon,
 
Forutsetningen for et godt resultat ligger i et godt samspill, jeg vil derfor gratulere Akershus Kunstsenter, alle kunstnerne som bidra med verker i utstillingen og alle dere andre som gjennom smått og stort har bidratt til at vi nå kan åpne utstillingen på Eidsvoll.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar