tirsdag 24. mai 2011

Akershus EnergiPark åpnet

Nylig åpnet vi Akershus EnergiPark ved Lillestrøm. Det er et av Europas mest moderne og framtidsrettede fjernvarmesentraler. Energisentralen gir 150 klimanøytrale gigawattimer årlig. Det tilsvarer varmebehovet for 15.000 husstander og vil redusere C02-utslipper med over 30.000 tonn per år.

Energiparken er en sentral del av milliardsatsingen til Akershus fylkeskommune på fornybar energi. Akershus Energi investerer nærmere 500 millioner kroner i Akershus EnergiPark med tilhørende infrastruktur. Akershus Energi planlegger å investere 1 milliard kroner i fjernvarme de kommende årene. Denne investeringen vil grovt regnet kunne redusere CO2 utslippene med 120 000 tonn i året, som utgjør 6 prosent av utslipp i Akershus.

Anlegget benytter skogsflis og andre lokale energikilder; gass fra et lokalt avfallsdeponi, varmepumpe og bioolje. I tillegg kobles anlegget rørmessig sammen med dagens varmepumpe som utnytter kloakken for tre kommuner. Det skal også bygges et storskala solfangeranlegg som varmer opp vann og vil gi vamtvann tilsvarende 4 millioner kilowattimer.

Det er ikke bare et framtidsrettet anlegg, men det er også et stort laboratorium for videre forskning på fornybar energi. Deler av metangassen fra avfallsdeponiet vil bli brukt til fremstilling av hydrogen. Dette skal gjøres i samarbeid med HyNor og forskningsinstituttene på Kjeller.

Energiparken er også tilrettelagt for forskning og undervisning med et eget bygg i tilknytning til sentralen. Høgskolen i Akershus og Oslo vil etablere en egen ingeniørutdanning innen energi og miljø. Energiparken vil bli et fullskala laboratorium for høgskolen og forskningsinstituttene. Akershus EnergiPark er basert på et tett og målrettet samarbeid mellom Akershus Energi, næringsliv og forsknings- og utdanningsinstitusjoner i regionen.

Med lokaliseringen i Lillestrøm inntil Gardermobanen framstår Akershus EnergiPark som et godt synlig fyrtårn innen miljøvennlig energi, der alt ligger til rette for studiebesøk fra inn- og utland gjennom nærheten til Oslo og Hovedflyplassen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar