Hvis kampen mot frafall i videregående skole skal vinnes, må elever på yrkesfag sikres læreplass. I fjor sto 2.500 av dem uten tilbud. Tallet er nok lavere, da noen kommer i kontakt med bedrifter på egen hånd, men det er uansett et stort nasjonalt behov for nye læreplasser i Norge.
Nå har Akershus sammen med fire andre fylker på Østlandet (Oslo, Hedmark, Oppland og Østfold)og NHO gått sammen om pilotprosjektet «Aksjon lærebedrift» som skal lokke flere bedrifter til å ta imot lærlinger. Prosjektet er i startfasen. Målet er å skaffe 140 nye lærebedrifter innen et år.
NHO betaler 700.000 kroner, mens fylkeskommunene betaler til sammen 500.000 kroner, som skal dekke en prosjektstilling og kostnader knyttet til prosjektet. Prosjektlederen skal ta direkte kontakt med bedrifter, reise til dem, informere, motivere og hjelpe dem gjennom prosessen mot å bli lærebedrift.«Aksjon lærebedrift» er foreløpig begrenset til å vare i et år, men hvis prosjektet er vellykket, kan det bli utvidet. Da vil vi utvikle det til et nasjonalt tiltak.
Selv om mange bedrifter vil stille opp, mister noen lysten når de må gjennom den byråkratiske mølla som er nødvendig for å bli godkjent som lærebedrift. Det kan oppleves som et hinder.
I Dagsavisen sier Trond Skaarud at byggebransjen trenger lærlinger, men at mange bedrifter synes det er tungroddsystem, men vissheten om at de gjennom «Aksjon lærebedrift» får den hjelpen de trenger, gjør at de nå har bestemt seg for å prøve på nytt. De fleste bedrifter ønsker å gjøre en samfunnsinnsats, men legger heller ikke skjul på at bedriften i det lange løp vil tjene på å ta imot lærlinger. Kundene våre er positive til at vi skal ta imot lærlinger. Dessuten tror vi det blir stadig viktigere å ha lærlinger når man er i anbudsprosesser. Både Oslo og Akershus har vedtatt at når mann inngår avtaler om vedlikeholds-, rehabiliterings- og byggeprosjekter, skal det som hovedregel stilles krav om at bedriften jevnlig tar inn lærlinger.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar