lørdag 16. juli 2011

Befolkningsøkning på Romerike

Befolkningen på Romerike vil øke. Og øke. Og øke. I dag bor det 260.000 innbyggere på Romerike. I 2040 vil tallet være nærmere 390.000, ifølge Statistisk sentralbyrås siste befolkningsframskrivninger.

Befolkningen vil altså øke med 130.000 innbyggere, eller 50 prosent. Og noen kommuner vil vokse eksplosivt: I Ullensaker og Sørum vil det bo nesten dobbelt så mange innbyggere i 2040 som i dag, ifølge SSBs beregninger.

Gardermoen får mange folk til å flytte til Romerike, og innflyttingen vil fortsette, fastslår forsker Kjetil Sørlie ved Norsk Institutt for by- og regionsforsking (NIBR).

Han har lenge forsket på regional befolkningsutvikling og flytting. Han tør ikke å spå så langt som til 2040, men er sikker på én ting: De nærmeste fem, sju årene vil Romerike få en stadig yngre befolkning, og befolkning vil være ung i mange år framover. Mange unge par i Oslo som får barn, flytter ut av byen. Og da er det omlandskommunene som får gevinsten – mange unge familier med barn flytter til Romerike.

Ifølge prognosene vil Romerike nå det magiske tallet 400.000 i løpet av år 2044. Akershus har i mange år vokst dobbelt så raskt som landsgjennomsnittet. Romerike vil fortsette å vokse raskere enn resten av landet, også raskere enn resten av Akershus. I gjennomsnitt vil Romerike få over 4.300 nye innbyggere hvert eneste år.

Hvis vi ser så langt fram i tid som 25 år, vil veksten gradvis dempes fordi vi antar at innvandringen blir mindre. Men Romerike vil fortsatt vokse mer enn resten av fylke. Kommunene må være oppmerksomme på og planlegge for den store veksten. Hvis ikke vil de få seg overraskelser. De må tenke på hvor mange barn det blir, på skoleutbygging, barnehager og boliger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar