søndag 24. juli 2011

En god videregående skole

Den videregående skolene skal gjøre de unge i stand til å møte oppgaver og utfordringer i familien, arbeidslivet og samfunnet for øvrig. Det er derfor viktig å sette unge i stand til etisk refleksjon, konfliktløsning og verdivalg. KrF mener at verdiformidlingen må ta utgangspunkt i vår kristne og humanistiske tradisjon. En god skole er en nøkkelfaktor for å lykkes i arbeidslivet og for den enkeltes selvfølelse.

Kjell Magne Bondevik satte mobbeproblemet på dagsorden for 10 år siden, men vi ser dessverre i dag at mobbing er et økende problem i skolen. Mobbing setter varige spor. Seks av ti som blir henvist til barnepsykiatrien har opplevd mobbing. I dag mobbes over 50 000 barn og unge her i landet. Det er ingen tvil om at vi trenger tydelige voksne, engasjerte lærere og medelever som bryr seg, om vi skal få slutt på mobbingen. Dette er i aller høyeste grad et verdispørsmål, og et spørsmål om å sette menneskeverdet på dagsorden. Vi trenger en sterk mobilisering av holdninger, med det utgangspunkt at ingen skal oppleve mobbing i skolen.

Samarbeidet mellom skole og næringsliv, blant annet gjennom partnerskapsavtaler, må fortsatt utvikles slik at opplæringen møter de krav dagens samfunn stiller.
Lærernes kompetanse må heves gjennom å fokusere på etterutdanning, mentorordninger og andre kompetansefremmende tiltak. Hver skole må tilby veiledning av nyutdannede lærere som blir ansatt.

Vi må også sørge for at etterutdanningen er god og praktisk rettet, spesielt for faglærere i yrkesfaglig opplæring, og se på mulighetene for at yrkesfaglærere kan utplasseres i bedrift i kortere perioder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar