torsdag 7. juli 2011

Seks alleer med toppkarakter i Akershus

Statens vegvesen har kartlagt og klassifisert 290 alleer og trerekker i Oslo og Akershus i en ny rapport. Seks av alleene fikk toppkarakter. Asker har flest med toppkarakter i Akershus.

Alleene og trerekkene er klassifisert fra A til D, der A-alleene er de med størst verdi for både kulturhistorie og landskap. Tre av alleene med toppkarakter ligger i Asker, mens Fet, Ås og Bærum har en A-allé hver. Disse seks er eksempler på svært flotte alleer som har stor kulturhistorisk verdi og stor verdi for landskapet de står i.Vi kan også få flere i fremtiden. Selv de flotteste og største alleene en gang har vært spinkle og nyplanta. Med riktig skjøtsel er det flere av de unge alleene som kan bli fine landemerker når trærne blir større og eldre.

Kartleggingen og klassifiseringen av alleene er en del av miljøarbeidet til vegvesenet. Arbeidet ble startet av Miljøseksjonen i Vegdirektoratet og er et samarbeid mellom Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås, Riksantikvaren og Statens vegvesen. Alle de 290 registrerte alleene og trerekkene har det til felles at de består av minst fem trær av noenlunde samme størrelse, som står ved siden av hverandre på rekke langs en europa-, riks- eller fylkesveg. I en allé står trærne på begge sider av vegen, mens en trerekke er trær på en side av vegen.

Om våren og sommeren lager alleene en grønn og levende ramme rundt vegene våre, de er fargesprakende om høsten og på snørike vinterdager blir grenene hvite. Samlet sett gir trær langs vegen små og store trafikanter en opplevelse av skjønnhet og natur som er svært verdifull.
Trær langs vegen ikke må gå på bekostning av trafikksikkerheten. Trær tett inn til vegen representerer en betydelig trafikksikkerhetsrisiko ved påkjørsel. Vi å derfor derfor ha begge disse hensyn i hodet samtidig, slik at vi oppnår en fornuftig balanse mellom naturopplevelser og trafikksikkerhet for trafikanten.

Les mer hos Statens vegvesen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar