lørdag 18. februar 2012

Kristen verdiforankring

Kommuneadministrasjonen i Drammen ønsker å gjøre kommunens forvaltning og tjenester tros- og livssynsnøytrale. Jeg mener det er viktigere enn noen gang å ta vare på vår kristne kulturarv. Jeg tror ikke på noen religionsnøytral kommune.

Like sikkert som at julen kommer er det mange som hvert år mener at norske juletradisjoner skal viskes bort av "hensyn" til folk med annen tro. Enten det er Lucia-feiring, skolegudstjenester eller en rød nisselue. En klasse i Drammen kunne ikke lenger ha juleavslutning fordi det ville bli støtende og ville ha en "vintermarkering" i stedet.

I et stadig mer mangfoldig samfunn kan man bli fristet til å tro at fasitsvaret for Norge er et samfunn preget av religions- og verdinøytralitet. Det er en feilslutning at tradisjonelle norske juletradisjoner må feies bort før man er tilstrekkelig politisk korrekt, er en vrangforestilling. Den bidrar kun til å lage motsetninger og ingen blir heller trygg i møte med andre kulturer ved å drive selvfornektelse av egne tradisjoner.

Nettopp i møte med nye kulturer, er det viktig å kjenne vår egen historie og kultur. Det må være rom for trosfrihet og trosutøvelse. Et samfunn som har plass til religion i det offentlige rom, er et rikere samfunn. Vi vil ikke rense det offentlige rom for religiøse uttrykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar