lørdag 11. februar 2012

På rett spor, men lite konkret

I går inviterte Liv Signe Navarsete til pressekonferanse om prinsippmeldingen om forholdet mellom staten og kommunene Meld. St. 12 (2011–2012) "Stat og kommune – styring og samspel" som fant sted i Gjøvik. Meldingen blir nok ikke noen kioskvelter, men den fortjener en større oppmerksomhet enn det som var tilfelle.

Meldingen handler om lokaldemokratiet. Velferdsutbygging og samfunnsbygging trenger lokal politisk forankring for å skape de beste løsningene for enkeltmennesker og lokalsamfunn. Stortingsmeldingen om forholdet mellom kommune og stat gir derfor en nyttig oppdatering av hvordan staten styrer kommunesektoren.

Ønsket om å sikre kommunesektoren handlingsrom er klart uttalt. Meldingen slår fast at kommunene skal styres gjennom rammer, ikke gjennom detaljerte regler. Men det varsles få konkrete tiltak i meldingen som i praksis vil kunne styrke det lokale selvstyret i møte med statsforvaltningen. Dette må Stortinget følge dette opp med mer konkrete tiltak når den skal behandle meldingen.

Regjeringen sier at kommunesektoren skal spille en større rolle gjennom konsultasjonsordningen både i lovprosesser og ved utforming av veiledere. Den varsler også at mandatene for de statlige direktoratene skal gjennomsgås, og den gjør klart at det ikke vil være behov for statlige tilsyn hvis den kommunale egenkontrollen er god. Det er viktig at Stortinget sørger for en enda mer forpliktende tekst.

Stortinget må også fastslå enda klarere at tilsynsmengden må begrenses betydelig, i første omgang må tilsyn begrenses til å gjelde kun vesentlige forhold. Jeg mener også at kravet om at det lokale selvstyret beskyttes sterkere i kommuneloven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar