torsdag 10. desember 2009

Budsjett for 2010 er vedtatt!

Fylkestinget vedtok i dag budsjettet for 2010 - 2013. Det omfatter nytt forenklet takst- og sonesystem i kollektivtrafikken og et fond for å møte økte utgifter til bl.a. samferdsel, miljø og utdanning i årene framover.

Akershus fylkeskommune skal investere over 2,1 milliarder kroner i skolebygg og veier fram til 2013. Mye av dette må finansieres ved lån. Fylkestinget vedtok (mot Ap, Sp og SVs stemmer) at det settes av i alt 166 millioner kroner til et disposisjonsfond for å møte behov for økte utgifter til fylkesveier, innfartsparkering, kollektivtrafikk, miljøsatsinger, kompetanseheving i skolen, økt innsats mot frafall i videregående skole og behov for flere elevplasser.

Vedtaket innebærer at 66 millioner kroner av de i alt 367 mill som fylkeskommunen får i forbindelse med overtakelse av riksveier fra staten, blir avsatt i fondet i 2010. Fondet skal dessuten finansieres gjennom overskudd fra 2009 og andre fondsmidler som allerede er avsatt til formålet. Dette vil medføre at fylkeskommunens rente- og avdragsutgifter reduseres med i alt 29 millioner kroner i perioden.

Fylkestinget vedtok enstemmig at Akershus Energi beholdes som heleid fylkeskommunalt selskap. Fylkestinget ønsker at Akershus Energi gjennomfører satsingen på fjernvarme. Mot stemmene fra Ap, SV og Sp ber fylkestinget om at Akershus Energi Varme vurderer å knytte til seg et industriell og finansiell partner for å styrke dette arbeidet.

Flertallet i fylkestinget (H, FrP, V og KrF) slår fast at det nye takst- og sonesystemet i kollektivtrafikken innføres fra 1. januar 2011. Det innebærer at antall soner for kollektivtrafikken reduseres fra 88 til tre, og at det blir enklere og billigere å reise for de fleste. Det er satt av penger i budsjettet fra og med 2011 for å finansiere systemet.

Flertallet ønsker en betydelig styrking av arbeidet med å etablere flere innfartsparkeringsplasser og vil bruke av disposisjonsfondet til dette. Fylkestingets flertall vil dessuten prioritere gang- og sykkelveier i tilknytning til skoler.

Dessuten signaliserer fylkestinget at de ønsker å bruke 15 millioner kroner fra fylkeskommunens miljøfond for å sørge for at HyNors planlagte hydrogenstasjon for busser kan bli etablert. Et enstemmig fylkesting ber også på nytt om at Regjeringen gir skattefritak til pendlere som får gratis månedskort av sin arbeidsgiver.

På investeringssiden prioriteres oppfølging av investerings- og rehabiliteringsplanene for skolebyggene, med en total investeringsramme på 1440 mill kr i perioden. Nybygg for Jessheim videregående skole og Lillestrøm videregående skole er større prosjekter som prioriteres, dessuten rehabilitering av skolebygg. Fylkestinget vedtok (mot Ap, SV og Sps stemmer) at fylkeskommunen skal utrede ny Jessheim videregående skole som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt (OPS) med byggestart i løpet av 2012.

På driftsbudsjettet videreføres ordningen med å styrke skolehelsetjenesten ved de videregående skolene, gjennom kjøp av skolehelsetjenester fra kommunene. Fylkestinget vedtok også et utvidet prosjekt for å øke antall elever som fullfører videregående opplæring. Videre påpeker fylkestinget at fylkeskommunen må sette i gang tiltak for økt bruk av lærlinger i det offentlige, særlig i helse- og omsorgssektoren i kommunene.

Fylkestinget vedtok å styrke en del konkrete prosjekter og tiltak innen kultur, folkehelse og næring.. Det gjelder Ungt Entreprenørskap, Henie-Onstad kunstsenter, Forsvarets flysamling på Gardermoen, Oscarsborg, Akershus Teater, Akershus kunstsenter, tiltak for friluftsliv, Akershus idrettskrets, Pilgrimsleden, tiltak innen kunstpolitisk plan og folkehelseprosjekter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar