søndag 20. desember 2009

Byer og tettsteder trenger arealer

En av de største utfordringene vi får i Akershus med den befolkningsveksten som kommer er arealpolitikken. Hvor skal folk bo?

Regjeringen har som mål å halvere den årlige omdisponeringen av de mest verdifulle jordressursene innen 2010, og utreder derfor en hjemmel for vern av dyrket mark. Jeg mener at Regjeringen har et prisverdig engasjement for jordvern, men det nye forslaget til vernehjemmel i jordloven kan ha en begrensende virkning på mulighetene for utvikling av byer og tettsteder i Akershus. Jeg er opptatt av å styrke knutepunkts-, by- og tettstedsutviklingen i fylket

Reduksjon i utslipp av klimagasser er ett av de overordnede målene for samfunnsplanleggingen i vår region. Viktige strategier for å nå en slik målsetting er knyttet til utbyggingsmønsteret og valg av transportløsninger. Fortetting i knutepunkter er en slik strategi, og medfører ikke sjelden konfliktfylte avveininger mellom ulike hensyn, der både jordvern og andre verneinteresser av og til må vike for utbyggingsinteressene for å bidra til en ønsket samfunnsutvikling.

Flere viktige tettsteder og knutepunkter grenser mot verdifull dyrket mark. Forslaget kan derfor bidra til å undergrave fylkesplanens arealstrategi om lokalisering av boliger og arbeidsplasser i byer og tettsteder med god kollektivtransport. En må ta vare på dyrket mark, men samtidig av det er viktig at behovet for jordvern vurderes i forhold til andre viktige samfunnsinteresser.

Jeg tror det er viktig å styrke de folkevalgtes rolle og ansvar for samfunnsutviklingen, både på kort og lang sikt. Et viktig mål vil være utviklingen ligger i bruk og vern av naturressursene, samtidig som det legges til rette for vekst og utvikling. Måloppnåelsen beror på vanskelige avveininger mellom ulike samfunnshensyn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar