torsdag 17. desember 2009

Kystkultursenteret for Akershus

Snart kommer kystkultursenteret for Akershus på plass. Etter år med forberedelser får den unike samlingen av mindre trebåter fra Oslofjorden og fjordens kystkultur sitt senter. Senteret reises i Maudbukta i tilknytning til et boligprosjekt og anbudene skal leveres før jul.

Alt ligger derfor til rette for å utvikle en kulturhistorisk møteplass for Oslofjordens egenartende kystkultur. Fjordens skjermede basseng og stor fritidsbruk har bl.a. bidratt til særpreget. Framdriften er like etterlengtet for fylkeskommunen. I et par tiår har dokumentasjon av Oslofjordens kystkultur og innsamlingen av trebåter, hatt høy prioritet.

Trebåtsamlingen med sine nesten 100 båter er både nasjonalt og internasjonalt enestående. Båtene er fra perioden 1890 til 1970 og i størrelse opp til 40 fot. Rundt 30 av båtene skal stilles ut. En samarbeidsavtale med Norsk Sjøfartsmuseum er etablert.

Kystkultursenteret og sjøskolen får et bruttoareal på 2500 kvadratmeter og kalkulert til 50 mill. kroner. Asker kommune blir byggherre og bidrar med 15 mill. kroner, mens fylkeskommunen har bevilget 23 mill. kroner. Follo museum dekker de resten. Fylkeskommunen vil også dekke to tredjedeler av de årlige driftsomkostningene på 3,5 mill pr. år.

Når kystkultursenteret står klart, flytter sjøskolen inn og blir en sentral aktør i historieformidlingen og bevaringsarbeidet. Elevene er allerede i gang med å restaurere en av prammene fra trebåtsamlingen. Elever fra Sjøskolen skal være aktivt med på å restaurere båter. Dette gir oss en enestående mulighet til å nå ut til barn og ungdom med kunnskap om kystkulturen Dette kan også passe inn i den kulturelle skolesekken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar