Sunn mat og drikke er en forutsetning for god læring og viktig for å skape et godt læringsmiljø i skolen. Samtlige skolekantiner i de videregående skolene i Akershus skal derfor følge Helsedirektoratets Retningslinjer for skolemåltidet i videregående skole. Det skal i tilegg iverksettes kompetansehevingstiltak for kantinepersonale.
St.meld. nr. 30 (2003-2004) Kultur for læring peker på mat og drikke som forutsetninger for god læring og viktig for å skape et godt læringsmiljø i skolen. Elevene har gjennom
Opplæringslovens rett til et fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring, noe som er skoleeiers ansvar å følge opp. Erfaringer viser også at satsing på gode måltider i skolen har positiv effekt på elevenes konsentrasjon og læringsutbytte.
Vi har derfor bedt om sak angående elevenes kosthold og matvaner ved de videregående skolene. På bakgrunn av dette ble det høsten 2009 foretatt en kartlegging av elevenes kosthold og matvaner ved alle fylkeskommunens videregående skoler, ved hjelp av spørreskjema til elevene, ledelsen og kantineleder. Kartleggingen viste at det er et klart forbedringspotensial når det gjelder mat- og drikketilbudet i kantinene ved fylkeskommunens videregående skoler.
Over 1/3 av de spurte elevene opplyser at de ofte føler seg trette og uopplagte, og ¼ synes det er vanskelig å konsentrere seg. Kun 1/3 av elevene sier de spiser frukt eller grønnsaker hver dag, mens 40 % av elevene opplyser at de spiser sjokolade/drops 3-4 ganger i uka eller mer. Akershus fylkeskommunes videregående skoler oppfordres til å bytte ut brusautomater med vanndispensere. Det er økende antall overvektige barn og unge og flere av dem får komplikasjoner som følge av dette senere i livet.
Tilgang til billig og sunn mat på skolen er viktig for at elever i videregående opplæring skal spise ernæringsmessig gode måltider i løpet av skoledagen, da denne gruppen sjeldnere enn de yngre elevene har med seg matpakke hjemmefra.
1/3 av kantinelederne føler de trenger opplæring for å kunne tilby sunn mat i skolekantinene. Helsedirektoratet utgir retningslinjer for skolemåltidet i grunnskole og videregående skole, samt anbefalinger for mat- og drikketilbud i kantiner/serveringssteder. Retningslinjene angir anbefalinger for blant annet tilgangen til mat og drikke, som skal fremme helse, trivsel og læring. Det skal derfor iverksettes kompetansehevingstiltak for kantinepersonalet.
Målet er å skape et enda bedre læringsmiljø for elevene i de videregående skolene.
av Lars Salvesen, gruppeleder Akershus KrF og Liv Wergeland Sørbye, nestleder Hovedutvalg for utdanning Akershus fylke
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar