torsdag 31. desember 2009

Nye oppgaver for Akershus

Fra 1. januar 2010 blir 691 kilometer riksveier i Akershus omgjort til fylkesveier. Overtakelsen av øvrige riksveier er en del av forvaltningsreformen som trår i kraft fra 1. januar. Ved siden av et mer helhetlig grep på prioriteringen av veiene, får fylkeskommunen også en styrket rolle innen andre politikkområder.

I næringspolitikken får fylkeskommunen bl.a. medeierskap i Innovasjon Norge, opprettelse av regionale forskningsfond, styrket engasjement i landbruksbasert næringsutvikling og konsesjonsmyndighet for småkraftverk. Utdanning er viktig i denne sammenheng og fylkeskommunene gis nå ansvaret for fagskolene og skal oppnevne halvparten av eksterne styremedlemmer for de statlige høgskolene.

Innenfor folkehelse/levekår blir det et tydeligere folkevalgt ansvar å følge helseforholdene og de faktorer som påvirker folkehelsen. Fylkeskommunen får også økt ansvar og myndighet for naturressurser, miljø og styrking av friluftslivet. Det innebærer forvaltning av høstbare arter av fisk og vilt, sikring av friluftsområder og en pådriverrolle for friluftslivet, samt at forvaltningen av vanndirektivet overtas av fylkeskommunene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar