søndag 4. juli 2010

Alt rett i gass

I anledning nytt bussanbud i Asker og Bærum får 14 nye biogassbusser i vårt ordinære rutetilbud. Biogass er miljøvennlig og set er derfor en viktig milepæl å kunne tilby våre passasjerer biogassbuss og at vårt eget avfall kan utnyttes som høyverdig drivstoff med minimale utslipp.

Dette er en viktig del av miljøsatsingen til Akershus fylkeskommune for å redusserer klimagassutslippene og er derfor opptatt av å gjøre kollektivtrafikken enda mer miljøvennlig. Ambisjon å fase ut bruk av fossil energi i løpet av en 10-års periode. Busstrafikken skal i stedet benytte biodrivstoff eller andre klimanøytrale energikilder.

Biogass-bussene vil kjøre ekspressavgangene på linje 144 mellom Lommedalen og Oslo, morgen og ettermiddag.Det er første gang Ruter tar i bruk biogassbuss i ordinær rutetrafikk. Biogass er det reneste drivstoffet som kan brukes til kjøretøyer. Det er med andre ord grønnere tider.

Det er betydelige miljøgevinstene som det her er snakk om. Biogass er metan som utvinnes fra avfall.

Jeg regner med de eraringene som Ruter nå får vil kunne gi nyttige erfaringer for andre steder i landet. Da det hevdes at det finnes biogass nok til å forsyne bussparken i de største byene her i landet.

Busskjøring med biogass er miljøvern av beste merke og sørger sørger for å ta vare på en energiressurs som ellers ville gått til spille. Bussene forbrenner et drivstoff som gir helt ubetydelige utslipp. Ved å ta bruk gass blir luften renere, og en overgang fra diesel og bensin til biogass gir også mindre utslipp av klimagasser.

Biogass har også et potensial som drivstoff for personbilparken. Bare en ørliten del av bilparken kan gå på naturgass eller biogass. Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se forskjellen. Der går flere tusen biler på dette drivstoffet, og det er utbygd et omfattende nett for gasstanking. Jeg har derfor tro på at denne bussatsingen kan gi oss nødvendige erfaringer og kunnskap for fremtidens miljøvennlige samferdsel.

av Lars Salvesen (KrF), leder hovedutvalg for samferdsel og miljø i Akershus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar