fredag 30. juli 2010

Bedre kvalitet på vann i Akershus

Akershus fylkesting har nylig vedtatt planene for bedre vannkvalitet regionen. Målet med vannforvaltningsplaner er å bedre vannkvaliteten. Planene gjelder for alle regioner i landet, og i den første runden er Bunnefjorden tatt med. Planen å sikre vannmiljøet for fremtiden.

Det nye vannløftet for vannmiljøet i Norge følger blant annet av EUs vanndirektiv. Planene er nå utarbeidet av Fylkesmannen, i tett dialog med berørte kommuner som er i Akershus. Fra i år har fylkeskommuner overtatt rollen som vannregionmyndighet i landets 11 vannregioner, og får derfor ansvaret for å samordne gjennomføringen av planene. Ansvaret for å følge opp planene ligger derimot hos mange ulike sektorer og myndigheter som skal bruke sitt lovverk og sine virkemidler for å jobbe mot et felles mål.

I Ski og Enebakk har de gjennom sitt MORSA-prosjekt, gått foran. Det har vi lært mye av. Det som er bra med vannforvaltningsplanene er at alle aktørene samles for nettopp å sikre bedre vannkvalitet. Og det er klart det vil koste for kommuner og huseiere, men det blir bedre for miljøet- og dermed også oss alle.

Det er ikke bare hus- og hytteeiere som kan få en dyr regning som resultat av vannplanene. Også bøndene i distriktet kan få merarbeid. De vil få pålegg om å slutte med jordbearbeiding om høsten og redusere bruken av fosfor i gjødslingen av jorden,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar