onsdag 7. juli 2010

Barn som ikke får dra på ferie

Mange barn i Norge kommer fra familier som ikke har råd til å dra på ferie. Det offentlige og frivillige organisasjoner arrangerer gratistilbud eller billige tilbud for slike familier. Men det er ikke nok plasser til alle. På Østlandet må Røde Kors hvert år avvise to av tre barn.

Alle barn og unge må ha de samme rettigheter og muligheter til utvikling, uavhengig av foreldres økonomi, ressurser og levekår.Familier som har så begrenset økonomi at de ikke klarer å finansiere ferie- og fritidsopplevelser på egenhånd, må få støtte og det offentlige må bevilge mer penger til slike ferietilbud for barn fra fattige familier.

I KrFs alternative budsjett for 2010 er det foreslått å øke bevilgningene til inkluderings- og fattigdomstiltak i regi av frivillige organisasjoner med fire millioner kroner. Disse pengene vil blant annet gå til nettopp gratis ferietilbud og gratis fritidstilbud.

Det er fortsatt alt for mange fattige i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det ble over 10 000 flere fattige personer i 2006. Samme år levde over 85 000 barn i fattigdom, ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen FAFO. Fra 2000 til 2006 økte andelen barn i fattige familier fra 5,1 prosent til 7,9 prosent.

Det betyr at i en periode hvor de fleste fikk høyere inntekter, økte antallet fattige barn med hele 35 000. Det er uholdbart. Det er ikke lett å avskaffe fattigdommen, men det kan gjøres mer. Det kan innføres tiltak som vil gi nye muligheter og et bedre liv for mange av dem som sliter mest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar