mandag 26. juli 2010

Barnas beste må være fokus

Jeg mener det bør innføres en maksimaltid for barn i barnehage tilsvarende arbeidsmiljølovens bestemmelser for voksne i arbeidslivet. Som voksne har vi rett til fastsatt arbeidstid, men for barn finnes det få retningslinjer. Jeg mener at også barn trenger minimumsrettigheter.

I den anledning har KrF-byråd i Bergen, Filip Rygg, ment at barn bør ikke være mer enn ni timer i barnehagen daglig. Dette mener Sps Else Marie Stuenæs er for rigid og gammeldags og utfordrer Akershus KrF. Jeg er glad for engasjement om denne saken og kanskje er det unødvendig å sette en maksgrense per dag, men jeg tror derimot at det er lurt å innføres en maksimaltid for barn i barnehage tilsvarende arbeidsmiljølovens bestemmelser for voksne.

Et slikt forslag vil ikke påvirke åpningstidene til barnehagene, og slok at de må stenge tidligere. Det er ønskelig med et fleksibelt system for barnehagene, men at det er barnets beste som bør være i fokus.

For mange foreldre et det et press fra arbeidslivet til å jobbe mer og i tilegg er slik mange barnehagene konkurrerer om barna, og reklamerer med lengre åpningstider. Det fører til at barna blir lengre i barnehagen - i enkelte barnehager opptil elleve timer. Når en toåring sover 12 timer om natten, og er 11 timer i barnehagen, blir det ikke mye tid sammen med foreldrene. Jeg mener at man barn har det bra i barnehagen, men at de fleste ikke har godt av å være for lenge i barnehagen.

Jeg tror at mange foreldre opplever at det er vanskelig å få tid nok til å være sammen med barn sine og finne en god balanse mellom arbeidsliv og familieliv. Vi må derfor gjøre hverdagen enklere for foreldre. Et annet godt forslag vil være å innføre en fleksibel foreldrepermisjon på 68 uker som kan benyttes innen barnet fyller 10 år. Permisjonen deles fritt, med unntak av 10 uker som er forbeholdt mor og 10 uker som er forbeholdt far. Det kan være en løsning for mange foreldre som sliter med tidsklemma.

I Akershus fylke er det mange som reiser langt for å komme seg på jobb. Det gjør at samspillet mellom jobb, kollektivreise og barnehage må fungere godt for foreldrene og at man kan stole på at man kommer frem i tide. Dette jobbes det med kontinuerlig med slik at både foreldre og alle andre kan reise kollektivt. Til beste for de reisende, miljøet og barna våre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar