lørdag 24. juli 2010

Levende landbruk

Et levende landbruk og bygder er den beste Norgesreklamen. Derfor må vi sørge for gode rammevilkår for bøndene, i tillegg til å gjøre det attraktivt for ungdom å ta over familiegården.

Hovedutfordringen for landbruket ligger i rekruttering. Det er mye positivt med å jobbe i landbruket, og vi må bli flinkere til å markedsføre dette. Det må også bli bedre muligheter for ferie og fritid enn det er i dag, gjennom bedre velferdsordninger. En forutsetning for rekruttering er at jordbruket gir en inntekt å leve av. Derfor er det viktig for KrF at bønder får en inntektsvekst på linje med andre grupper i samfunnet.

Et levende landbruk er den beste Norgesreklamen. Landbruk og levende bygder er nøkkelen til vekst i reiselivet. Utlendinger kommer ikke for å se på nedlagte bruk og gjengrodde veier. Nedlegging av bruk truer viktige nasjonale mål om matproduksjon over hele landet. Derfor må vi sørge for gode rammevilkår også for de små og tungdrevne bruka, i tillegg til å gjøre det attraktivt for ungdom å ta over familiegården. Her har regjeringen gått noen skritt i årets oppgjør, men KrF vil bidra til videre satsing.

Bønder fortjener samme inntektsvekst som andre grupper i samfunnet. Regjeringspartiene vil ikke sikre bøndene en inntektsutvikling på linje med andre grupper i samfunnet. I årets jordbruksoppgjør manglet det 210 mill. kroner på å gi bøndene en inntektsutvikling på linje med andre grupper i samfunnet. For å unngå at dette skjer igjen, fremmet KrF forslag om å sikre bøndene samme kronemessige utvikling som andre grupper i samfunnet, samt et lavinntektstillegg. Forslaget fikk ikke støtte fra regjeringspartiene. En rimelig inntektsutvikling ville bidratt til rekruttering til yrket og bevaring av en variert bruksstruktur over hele landet

Vi legge godt til rette for både enkeltbruk og samdrifter, men vi vil stimulere til mer samarbeid mellom gårdsbruk. Vi vil oppheve begrensningene på antall medlemmer i en samdrift og maksavstanden mellom gårder som inngår i samme samdrift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar