I Norge kaster forbrukere årlig 278.000 tonn mat. Dette tilsvarer rundt 58 kilo pr. innbygger.
Tallet er et estimat basert på analyser av avfall fra husholdninger, tall på hva som kastes i Storbritannia og en Gallup-undersøkelse gjennomført for NorgesGruppen.
Til sammenligning er det beregnet at matindustrien årlig kaster 14.000 tonn mat og dagligvarehandelen årlig kaster 43.000 tonn mat.Matkastingen fører til store miljøbelastninger.
Matkastingen et stort samfunnsproblem. En av årsakene er at produksjon av mat gir store utslipp av klimagasser. Årlig tilsvarer produksjon av mat som blir avfall utslipp av klimagasser fra 160 000 personbiler. Maten vi kaster forårsaker langt mer miljøbelastning enn emballasjen som blir kastet.
Årlig kaster norske forbrukere 278 000 tonn mat. Det aller meste følger restavfallet. Mye går til forbrenning, og noe går til kompost. Miljømessig, så hadde det vært best hvis matavfallet gikk til produksjon av biogass. Slik kunne man årlig spart 50 000 tonn klimagassenheter.
Dette er helt klart en politisk utfordring som vi Akershus bør ta.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar