tirsdag 31. august 2010

Samarbeider med Europa om klimakutt

I dag var jeg på et spennende miljøseminar om EUs mål om kutt av CO2 med 80% i 2050. Oslo og Akershus samarbeider med Europa om klimakutt for Osloregionen.

Europeiske storbyregioner går nå sammen for å utvikle nye og bedre løsninger for klimagassreduksjoner. Samarbeidet er en del av et nettverk for internasjonalt samarbeid mellom storbyregionene i Europa; Metropolitan Region Exchange (METREX). Målet er å kutte CO2-utslipp med 80% innen 2050.

Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har deltatt i et EUCO2-forprosjekt for internasjonal benchmarking om energibruk og klimagassutslipp. Forprosjektets konklusjoner at Oslo og Akershus er den byregionen som har lavest klimagassutslipp totalt og pr innbygger. Oslo og Akershus har også et betydelig lavere utslippsnivå enn Norge totalt.

Omfattende bruk av strøm fra vannkraft og lite omfang av prosessindustri gir lave utslipp. Fjernvarme og god kollektivtransport bidrar til lav produksjon av drivhusgass. Transporten er den klart største kilden til klimagassutslipp i Oslo og Akershus. Vi har fortsatt høy andel vegtrafikk. Utviklingen av kollektivtransporten og satsingen på en mer kompakt byggestruktur i regionen bidrar til at transportutslippene går ned.

Ulike folk fra Oslo og Akershus deltar på en scenarioworkshop i disse dagene. Målet er at alle storbyregionene skal jobbe videre med modeller for scenario og utslippskartlegging som skal brukes i prosjektet.

For den som lurte klarte jeg og blant andre Rune Gerhardsen å kutte utslippene med 75%.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar