Å skifte ut dagens lysbærer på vegene våre er både miljøvennlig og ikke minst bedre økonomi. På oppdrag fra Akershus fylkeskommune har Statens vegvesen initiert et arbeid for å se på overtakelse av veilysanlegg langs fylkesveger. I den forbindelse har hovedutvalg for samferdsel bedt om en plan for å skifte over til LED-teknologi.
Både fylke og kommuner er i den situasjon at man må skifte ut et større antall eldre og effektkrevende armaturer som har kvikksølv damplamper i 2014. Samtidig er også et politisk ønske om bedre drifts og energiløsninger i veilysnettet, både på lyskilde, armatur og styring av lysnivå. Dette gjør at å skifte over til LED-lys kan være klokt.
Teknologien på LED armaturer har utviklet seg raskt i riktig retning den siste tiden og levetiden på LED er beregnet til ca. 50 000h i for hold til 12 000h på konvensjonelle lyskilder (Na/Hg). Beregning av innsparing er selvsagt usikker, men ved utskifting fra kvikksølvlamper til LED vil en kunne spare opptil 80-90 % av det årlige elektrisitetsforbruket. Ved overgang fra natriumlamper til LED vil en kunne redusere forbruket opptil 60 %.
Skifter en fra 100 W "gamle" lamper til 50 W LED, med oppretthold Lumen-styrke på veilegemet, og forutsatt 3500 timer årlig brenntid før og etter utskifting vil man på et slikt tiltak sparer 175 kWh/år. Med en utslippskoeffisient for elektrisitet mellom 200 og 400 g CO2/kWh tilsvarer denne energibesparelsen en utslippsreduksjon på 35 -70 kg CO2/år - per lyspunkt. I tilegg kommer andre vedlikeholdskostnader for konvensjonell belysningsteknologi kan antas å være mellom kr 100 og 350 kr/år for hvert lyspunkt. Store deler av dette beløpet vi antagelig kunne spares ved overgang til LED, pga økt levetid/mindre utskiftinger og mindre sensitivitet for vibrasjoner.
Akershus fylkeskomme vil også starte opp et prosjekt som kommunene kan søke på støtte for å dekke deler av merkostnad for kommuner. Dett blir etablert i samråd med Statens vegvesen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar