torsdag 9. februar 2012

Hvordan rekruttere flere med minoritetsbakgrunn?

I dag har jeg sendt et spørsmål til fylkesordfører som jeg ønsker å få svar på i Fylkestinget. Hvordan skal vi rekruttere flere med minoritetsbakgrunn?

Akershus fylkeskommune ønsker å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn. Det er viktig at også denne kompetansen avspeiler befolkningsstrukturen på best mulig måte. For å få dette til bør man bruke ulike tiltak og et av disse kan være anonyme jobbsøknader.

Arnfinn H. Midtbøen ved Institutt for samfunnsforskning, og Jon Rogstad ved Fafo presenterte nylig en rapport om diskriminering i arbeidslivet, som slår fast at sannsynligheten for å bli kalt inn til jobbintervju reduseres med en fjerdedel for personer med utenlandskklingende navn.

De sendte 1.800 parvise, fiktive jobbsøknader til faktiske stillingsutlysninger. Søknadene var identiske, med unntak av navnene, som åpenbart signaliserte at søkerne var av etnisk majoritets- eller minoritetsbakgrunn. Funnene tyder på at det er store forskjeller bransjene i mellom. «Mens et utenlandsk navn reduserer sannsynligheten for en intervjuinnkallelse med 7,5 prosent i stillinger innen utdanning, er denne sannsynligheten redusert med 45 prosent innen økonomi- og regnskapsyrker og med 50 prosent innen lager og transport», skriver forskerne i rapporten.

Løsningen kan være å gi jobbsøkere et nummer i stedet for et navn. Dette har de prøvd ut i Göteborg. Der brukte de id-nummer i stedet for navn og erfarte at det var flere personer med ikke svenske navn som ble kalt inn til intervju. Det kan fungere på samme måte som å ta en eksamen hvor du leverer et nummer i stedet for et navn. Etter at søknadene er sendt inn vil man da kunne gå tilbake til nummeret og få kontaktinformasjon og kalle personen inn på intervju.

Det er også andre faktorer som er viktige. Holdninger er avgjørende. For når de kommer på intervju er holdningene fremdeles avgjørende. Men dette vil sikre at flere får muligheten til å komme på intervju, og i neste omgang bli sett på lik linje som andre arbeidstakere.
På mange områder må det offentlige gå foran det private. En inkluderende arbeidsgiverpolitikk kan være et av disse områdene. Jeg mener at vi m å få mer kunnskap om hvordan Akershus fylkeskommune kan avspeile befolkningsstrukturen på en bedre måte.

Mitt spørsmål til fylkesordfører er dewrfor om vi kan få en sak som belyser dette tema og om eventuelle forsøk, slik som man har gjort i Göteborg, kan gjennomføres i Akershus?

2 kommentarer:

  1. Tommel opp :-) Nå har jeg lest bloggen din en stund (og jeg leser Maaaaange politiker blogger) og jeg må si at dette liker jeg! Krf har fått en ny velger på Romerike;-)

    Viktig å sette fokus på et problem som ikke burde vært et problem, og alle vet at holdninger ikke endres over natta. Løsningen din (eller mer korrekt: Gøteborgsløsnngen)virker som et godt sted å begynne.

    Noen spørsmål: det at flere med fremmedartede navn ble innkalt til intervju er flott; vet du om Gøteborg har fortsatt med denne praksisen? Vet du om det har resultert i at flere med fremmedartede navn faktisk fikk jobb?

    SvarSlett
  2. Takker Anonym for hyggelig innlegg!

    Erfaringen fra Gøteborg er gode. Jeg tror at forsøk vil gi oss bedre kunnskap og praktiske eksempler.

    En innvending til mitt forslag er at mange ansettelser skjer via uformelle prosesser hvor man nødvendigvis ikke bruker utlysninger.

    SvarSlett