lørdag 13. oktober 2012

Å planlegge for fremtiden

400.000 nye innbyggere i Oslo og Akershus de neste 30 år trenger et sted å bo. Denne utviklingen kan vi heldigvis planlegge, men vi kommer nok til å måtte bo tettere og høyere i framtida.

Akershus og Oslo skal utarbeide en felles areal- og transportplan på tvers av kommunegrensene for å avgjøre hvilke områder som skal få størst bosetningsvekst fram mot 2040. Prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Akershus og Oslo vil få over 400.000 flere innbyggere fram mot 2040.

Målet er å få til denne veksten som gir gode bosteder som ivaretar folks behov. Samtidig er gode transportløsninger nøkkelen for å hindre kø, kork og kaos. Veksten i transporten må derfor skje med kollektiv transport. Derfor vil det meste av boligutbyggingen legges langs etablerte kollektivtraseer og knutepunkter for T-bane, jernbane og busstraseer.

Samarbeidet som nå igangsettes, skal avgjøre hvilke bydeler i Oslo og hvilke byer og tettsteder i de 22 kommunene i Akershus som skal få den største veksten. Det foreligger flere foreløpige alternativer, og et av dem går ut på å konsentrere veksten til noen få tettsteder i Akershus, slik at Minnesund med 500 innbyggere i dag, Sørumsand med 4.400 innbyggere og Fetsund med 7.000 innbyggere kan vokse til byer på størrelse med Drammen og få 50-60.000 innbyggere i løpet av 30 år. I Oslo peker man på Ensjø, Hasle, Løren, Økern, Ulven og Vollebekk som vekstområder, områder som i dag har mye gammel industribebyggelse.  Her er mye av infrastrukturen på plass.

Jeg må presisere at dette er planer for hva man skal utrede. Målet er at utviklingen skal skje på en bærekraftig måte, men foreløpig er det ikke utelukket det ikke at det kan bli nødvendig å bruke skogs- og jordbruksarealer. Hvis det hele tatt skal være aktuelt må det være svært tungtveiende argumenter for dette.

Man trenger ikke være en stor spåmann for å spå at man får mange spennende diskusjoner i det videre arbeidet.  Vi må ha som mål at vi lager gode planer for fremtida slik at man om 30 år konkluderer at det var bra at man tenkte langsiktig for våre innbyggere.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar