torsdag 18. oktober 2012

Jernbaneverket bommer på målet

Jernbaneverket ønsker å innføre ny sms-oblat fordi de vil prioritere togpendlerne på parkeringen ved Eidsvoll og Eidsvoll Verk stasjon fra og med 1. november. Intensjonen var sikkert god, men det blir feil medisin å straffe de som reiser kollektivt når man ønsker å få flere til å reise. Å gjøre det vanskeligere å sette fra seg bilen for dem som reiser med toget uten å være fast pendler er heller ikke noe godt miljøtiltak. Det er bedre å bygge flere plasser. 

Begrunnelsen fra jernbaneverket er "at mange opplever at parkeringsplassen er full, og flere steder brukes pendlerparkeringen av bilister som ikke skal ta toget." Jeg stiller meg tvilende til at mangel på parkeringsplasser på Eidsvoll skyldes at folk som ikke tar toget, parkerer der. Hvorfor skulle noen ha interesse av å sette fra seg bilen der uten å ta toget? Det er hverken butikker eller boliger rundt Eidsvoll stasjon, så hvorfor parkere der da dersom man ikke skal ta toget?

Jeg tror en full parkeringsplass først og fremst er en refleks av at flere mennesker tar toget, og de tar bilen til stasjonen. Vi har sett en kraftig vekst i folks togbruk de siste årene, og det er rimelig at det også vil gi flere biler på parkeringsplassene. 

Jeg ønsker at flest mulig skal bruke toget, både til jobbreiser, og til andre turer. Da kan vi ikke gjøre det vanskeligere å parkere på stasjonsområdet for dem som ikke har en periodebillett. Det er klart at gratis pendlerparkeringsplassene kan bli brukt av kunder på kjøpesentre og lignende, men dette er ikke tilfelle ved disse togstasjonene. Jeg opplever også at det er en manglende politisk forståelse som ligger bak dette forslaget. Jernbaneverket bør derfor avstå fra å innføre dette inntil man har behandlet dette politisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar