fredag 18. februar 2011

Ber om økt statlig finansiering

I går behandlet vi i Fylkestinget sak om videre utbygging av E6 til firefeltsvei på strekningen Gardermoen-Kolomoen. Der ber vi om at Stortinget øker den statlige andelen av finansieringen.

Fylkestinget forutsetter at utbyggingen fortsetter med fase 3 mellom Minnesund og Labbdalen N. Utbyggingen finansieres som tidligere vedtatt delvis med bompenger. Det vurderes å forlenge avdragstiden til 20 år for å redusere prisen pr. passering.

Finansieringsplanen for strekningen Minnesund – Labbdalen N har en statlig andel på 29 prosent og bompengeandel på 71 prosent. Fylkestinget mener at dette er urimelig fordi det innebærer at størstedelen av kostnadsøkningen siden utbyggingen startet i 2006 finansieres med bompenger. Fylkestinget ber derfor Stortinget øker den statlige andelen til 50/50 statlig andel og bompenger slik det var forutsatt i det opprinnelige forslaget til finansiering.

Fylkestinget vil gi uttrykk for bekymring for det totale garantiansvar fylkekommunen etter hvert har knyttet til stamveiprosjekter. Det bør vurderes andre modeller for garantistillelse ved framtidige prosjekter.

2 kommentarer: