tirsdag 8. februar 2011

Moderne kollektivtilbud

I ØB 4. februar mener Anne Evensen at det er en drøy påstand å kalle en kraftig forenkling av pris- og sonestruktur for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus for en lokal revolusjon. Det er jeg ikke enig i. Oslo og Akershus inndeles nå i 8 geografiske områder i stedet for dagens 88 soner. Dette en betydelig forenkling for passasjerene i Oslo og Akershus og innføres fra 1. oktober 2011.

Månedskortreisende vil betale for maks 3 soner det vil si 1490 kroner og med enkeltbillett vil de lengste reisene få maksimalt 5-soners pris (109 kroner). I tilegg vil prisen lokalt i alle sonene være forutsigbar da den er lokal Oslo takst. Det vil med andre ord bli mye billigere å reise lokalt. Dette er en regional kollektiv revolusjon Norge ikke har sett før og som mange andre fylkes ønsker å bli med i vårt system eller gjøre det tilsvarende.

Jeg skjønner godt at for Evensen vil dette ikke få store konsekvenser for henne som enkeltperson, men for de fleste av landets 60 prosent av kollektivreisende er dette en kraftig forbedring. Dette vil medføre at flere hundre tusen mennesker i Osloregionen får en billigere hverdag. Mest å spare blir det for pendlere fra Akershus som reiser langt og vi håper derfor på en kraftig økning av antall reisende for å avlaste veitrafikken i Oslo og Akershus.

Selvsagt må vi også ha flere tog og busser. Vi må ha punktlighet, frekvens, hyppighet og innfartsparkeringsplasser. Dette jobber vi også med, men da må vi også ha en moderne pris- og sonestruktur for kollektivtrafikken. Dette er nå på plass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar