mandag 14. februar 2011

For høy frafallsprosent i skolen

På fredag hadde Romerikes Blad en viktig lederartikkel. Bakgrunn for saken er at Akershus fylkeskommune har engasjert Espen Brekke fra Dal i håp om å få ned frafallsprosenten i den videregående skolen.

Jeg er enig med avisa som sier at "et er bare å krysse fingrene for at ressursgruppa klarer å knekke koden. Alle skal gjennom 13 års skolegang, men tall fra Kunnskapsdepartementet viser at bare 69 prosent fullfører videregående, enten fordi de dropper ut eller ikke klarer eksamen".

Frafall er ikke noe nytt fenomen, og det har i årevis vært jobbet med ulike prosjekter for å sikre at flere skaffer seg en basisutdanning. Det vises også til at Sørumsand har for eksempel hatt brukbar suksess med å bruke både gulrot og pisk, et belønnings- og sanksjonssystem som ligner på det elevene møter i arbeidslivet. Regjeringen har også satt av ekstra ressurser for å styrke det pedagogiske tilbudet for faglig svake elever allerede i 10. klasse. Skedsmo og Ullensaker er blant testkommunene.

"At så mange ikke fullfører, er et betydelig samfunnsproblem. De som dropper ut, stiller med et handikap i yrkeslivet. Utdanning er en nøkkel for å kunne lykkes i samfunnet. Forskning viser at elevene som hopper av, sliter på arbeidsmarkedet. Sannsynligheten for å bli uføretrygdet, motta sosialhjelp eller havne i fengsel er også større. Statistikken viser også at barn fra familier med lav inntekt og utdanning er overrepresentert blant dem som dropper ut. Sosiale forskjeller forsterkes framfor å bli visket ut, og det er stikk i strid med den utviklingen vi ønsker oss".

Utdanning er nøkkelen for å lykkes i samfunnet. Derfor kan vi ikke gi opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar