mandag 27. juni 2011

K2012 - Ruters strategiplan

Nylig la Ruter fram sitt strategidokunent, K 2012. Oslo og Akershus er nå Europas kanskje aller raskest voksende storbyområde. Prognosene for fortsatt vekst stiller oss overfor store utfordringer. Hovedstadsområdet vil trenge en tredobling av kollektivtrafikken i løpet av de neste 50 år. Skal vi klare dette, må planarbeid og tiltak igangsettes allerede nå,

Strategiplanen K2012 vil derfor være et premissdokument for utviklingen av kollektivtrafikktilbudet innenfor Ruters ansvarsområde, og Ruter håper også at forslagene vil danne et viktig grunnlag for utviklingen av jernbane og øvrig kollektivtrafikk i regionen, og også for samferdsel generelt og arealbruken i kommunene.

Strategiplanen K2012 oversendes nå til Oslo kommune og Akershus fylkeskommune og til interesserte organer for øvrig innen areal- og transportplanlegging.

For at kollektivtrafikken skal fortsette å øke må vi kunne tilby økt kapasitet for å kunne ta hovedtyngden av veksten i den motoriserte trafikken, som bidrag til funksjonsdyktighet og miljø i en region i sterk vekst Ruter anbefaler en større statlig satsing på kollektivtrafikken i hovedstadsområdet.

I tillegg er det også andre viktige temaer som Ruter tar opp.
o vil styrke stamstrekningene i linjenettet, med nye sentrumstunneler både for metro og jernbane, bundet sammen i effektive knutepunkter.
o Mulige forlengelser av T-banenettet til blant annet Fornebu, Alna/Furuset, Lørenskog/Lillestrøm og Rykkinn/Sandvika
o utvikle et høystandard busskonsept som hovedforbindelser i områder uten banedekning. Det pekes på muligheten for bussbaner langs sterkt trafikkerte hovedveier
o effektivisere og modernisere trikken, blant annet med nye, kapasitetssterke bybanestrekninger.
o behovet for en rekke utvidelser av jernbanenettet i regionen.

søndag 26. juni 2011

Bedrer trafikksikkerheten i Feiring

I morgen åpner vi to gang- og sykkelveger langs fv. 33 i Feiring i Eidsvoll. Formålet med prosjektet har vært å bedre trafikksikkerheten og framkommeligheten for myke trafikanter langs fylkesvegen.

De 610 metrene med gang- og sykkelveg langs fv. 33 i Feiring er bygget på to strekninger. Ved Hasselbakken er det bygget 320 meter gang- og sykkelveg, mens det ved Sundby/Ekornholmen er bygget 290 meter gang- og sykkelveg. Det er også satt opp belysning for gang- og sykkelvegen. I tillegg er det etablert tre busslommer.

Arbeidene startet 1. november 2010, og blir fullført innen 1. juli som var planlagt ferdigstillelsesdato. Prosjektet er et spleiselag mellom staten og Akershus fylkeskommune hvor hver av partene betaler tre millioner kroner.

fredag 24. juni 2011

Ladepunkter for elbiler på videregående skoler

Akershus fylkeskommune skal etablere 150 ladepunkter for elbil i fylket ved alle våre videregående skole i løpet av de neste to årene.

Vi ønsker å gjøre det vi kan for å sette klima på dagsordenen og finne smarte løsninger. Det offentlige må gå foran og legge til rette.
Som eier av videregående skoler i Akershus ønsker Akershus fylkeskommune å ta et samlet grep for utbygging av infrastruktur for el-motorvogner.

Utbygging av ladepunkter for elbiler er et fremtidsrettet tiltak som legger til rette for bruk av elbiler i dag, men forbereder også for plugg-inn-hybrider som ventes slå igjennom de neste par år. Gjennom utbyggingen håper vi å kunne bidra til hurtigere utskifting av bilparken i miljøvennlig retning ved å muliggjøre bruk av elbil og ladning i løpet av dagen for ansatte på våre skoler.

150 ladestasjoner er kanskje en liten innsats i den globale sammenhengen. Men alle små tiltak er viktige. Sammen med andre fylker på Østlandet vil vi legge til rette for en regional løsning som vil gjøre det lettere å reise med elbil over lengre avstander.

Tiltaket vil i startfasen ha en mindre klimaeffekt, men økende etter hvert som flere elbiler og plug-in hybrider kommer i bruk. Det vurderes uansett å ha stor betydning som et kommunikasjonsverktøy overfor Akershussamfunnet, og bidra til hurtigere utskifting av bilparken i miljøvennlig retning. Utbygging av ladepunkter ved skolene har også fått støtte fra Samferdselsdepartementets Transnovaprosjekt.

onsdag 22. juni 2011

Svar til LO

I forbindelse med fylkestingsvalget til høsten har LOs lokale ledd i Akershus utarbeidet åtte spørsmål som de håper alle de politiske partiene som stiller liste til Fylkestinget vil svare på.

Spørsmål til partiene i Akershus i forbindelse med Fylkestingsvalget 2011. Vil ditt parti gå inn for:

Å velge OPS ved anskaffelse og drift av offentlige bygg?
- Vi har vurdert dette ved den nye Jessheim vgs. Dette er for å skaffe erfaring. Norges største fylkeskommune bør vurdere flere virkemidler. Hovedregel er i egen regi.

Å styrke kollektivtilbudet i alle deler av fylket?
- Ja og det gjør vi.

Å ta inn flere lærlinger i Fylkeskommunen?
- Ja og det er en stadig utfordring også for private og ikke minst kommunene. Har forventninger om at kommune følger dette opp.

Å utbedre og sikre skoleveier?
- Ja, og det gjør vi . Alle vesentlige skoleveier skal være sikret senest innen 2015. Det skal ikke stå på økonomi.

Gratis ungdomskort?
- Å få flere til å reise kollektivt skal vurderes hele tiden. Nå setter vi ned prisen på ungdomskort ned 290 i sone 1 og maks 3 soner for 400.

Kombinerte videregående skoler med yrkesfag og allmennfag på samme skole?
- Selvsagt. Det har alle, men Kjeller har ikke det i dag og det er ikke nødvendig å ha allmenn der.

Å beholde Akershus Energi i eget eie?
- Ja.

Å videreføre anbudspolitikk i kollektivtransporten?
- Ja, ingen andre partier har noen andre muligheter heller.

tirsdag 21. juni 2011

Folketallet i Akershus øker!

I 2030 forventes det at Akershus har 714 376 innbyggere, noe som kan bety en befolkningsvekst på 31 prosent. Det viser nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå.

Statistisk sentralbyrå (SS) har laget nye befolkningsframskrivninger for alle kommuner, regioner og landet som helhet. Ulike forutsetninger påvirker resultater i framskrivninger. SSB har utarbeidet flere alternativer og det er størst usikkerhet knyttet til innvandringen fra utlandet. Frem til året 2030 forventes veksten å være sterkest i Rogaland, Oslo og Akershus.

Akershus hadde til sammen 545 653 innbyggere pr 1.1.2011. I hovedalternativ forventer man at Akershus har til sammen 765 400 innbyggere i 2040. Dette vil bety en befolkningsvekst på 40 prosent. I 2030 forventes det at Akershus har 714 376 innbyggere, noe som kan bety en befolkningsvekst på 31 prosent.

Les mer her.

Ja til UMB og LIV levende!

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) planlegger LIV levende, som er et populærvitenskapelig opplevelsessenter for miljø- og biovitenskap på campus i Ås. Dette er et svært spennende prosjekt, og Akershus fylkeskommune støtter tiltaket med 2 millioner kroner slik at prosjektet kan komme i gang.

UMB våger å tenke stort, og vil bygge et populærvitenskapelig senter med spektakulære attraksjoner. Attraksjonen Dendromen blir en av de hovedattraksjonene i LIV Levende. Femten meter over bakken – i en konstruksjon av limtre, kan publikum for første gang i Norge vandre tretopplangs og oppleve trærne ovenfra. Dendromen byr på turstier i trekronenivå, hvor publikum kan oppleve dyre og innsektsliv på en helt ny måte

UMB holder et faglig høyt nivå, og har en sterk økning i antall studenter. Prosjektet har en viktig målsetning om å øke rekrutteringen til realfagstudier og landbruksfagene generelt og til UMB spesielt. Fylkeskommunen har derfor også tidligere bidratt med 200 000 kroner til forprosjektet. Det er veldig bra at det eneste universitet i Akershus har ambisjoner når det gjelder formidling av kunnskap innen sine fagfelt til et bredere publikum.

fredag 17. juni 2011

Bedrer trafikksikkerheten og framkommeligheten

I dag åpnet vi gang- og sykkelveg fv. 478 Støverud – Munkerud på Haga i Nes kommune. Formålet med prosjektet har vært å bedre trafikksikkerheten og framkommeligheten for myke trafikanter langs fylkesvegen.

Tilbudet til gående og syklende var tidligere svært mangelfullt på strekningen. Strekningen er spesielt viktig for gående og syklende til Framtun barneskole og Haga idrettsanlegg, som også benyttes under skolens gymnastikktimer.Strekningen har her en gjennomsnittlig årsdøgntrafikk (ÅDT) på ca. 1 600. Siden Haugenundergangen på fv 175 Nedre Hagaveg har høydebegrensninger fungerer også fv. 478 Øvre Hagaveg som tungtrafikktrasé.

Prosjektet har omfattet ny gang- og sykkelveg med lengde 1000 meter, samt ny vannledning på 850 meter. Statens vegvesen har vært byggherre på vegne av Akershus fylkeskommune.
Bredden på gang- og sykkelveg er 3,25 m, hvorav 3 m med asfaltdekke. Mellom gang- og sykkelvegen og fv.478 er det etablert fysisk skille med bredde 1,5 m, dette er redusert til 1,0 meter (forbi en bolig.). Ny belysning for gang- og sykkelveg er også satt opp.

Fra Støverud til Nybergvegen ligger gang- og sykkelvegen på nordsiden av fylkesvegen. Der skifter den side og går på sørsiden fram til Munkerud.Hele strekningen har fått nytt veglys. Det er anlagt to nye T- kryss, ett ved Nybergvegen og ett ved Nybergstubben. I tillegg er det anlagt tre stoppesteder (i kjørebanen) for buss.

Entreprenør har vært Rønningen Maskin ASKontrakt ble inngått 1. juni 2010 med 1. juni 2011 som frist for ferdistillelse. Kostnadsanslaget (byggeplan) fra 2010 var på 14,2 mill. kroner. Sluttoppgjøret er ennå ikke foretatt, men prognosene tilsier at sluttkostnadene blir på ca. 11 millioner kroner.

Prosjektet er finansiert av Akershus fylkeskommune med bevilgning på 11 millioner.

torsdag 16. juni 2011

Gode resultater for Akershus

I disse dager har vi behandlet styringssignaler for budsjett for 2012, der forsetter vi den offensive kollektivsatsingen, vi skal trygge alle viktige skoleveier innen 2015 og samt videreutvikle den gode Akershusskolen. Vi skal blant annet bli best i landet på ungt entreprenørskap .

Det er med andre ord mange viktige saker å kjempe for til høsten. Videre er et samferdselstilbud som møter befolkningsveksten og et godt tilpasset skoletilbud viktige saker for neste valgperiode.

I politikken er det ofte at man bare ser fremover, men like viktig kan det være å se om hvordan det gikk med vedtakene. Årsrapporten viser at vi har lykkes på mange viktig områder.
Det er gode resultater i opplæringssektoren. Andelen som fullfører og består videregående opplæring har vært stabil i flere år og andelen som har avbrutt videregående opplæring er redusert fra 3,8 til 3,2 prosent. Akershus fylkeskommune brukte ca. 2,8 milliarder kroner til videregående opplæring i 2009.

Vi har økt kollektivandel. På samferdselssiden har vi jobbet systematisk med satsing på kollektivtrafikken. Kollektivtrafikken har hatt en vekst på 5,8 prosent i 2010. Denne veksten forsetter i også i 2011. Veksten i biltrafikken var bare på 1,5 prosent. Kollektivtrafikkens markedsandel av den motoriserte trafikken økte derfor fra 17 til 18 prosent. Utbygging av Kolsåsbanen er det største investeringstiltaket i Akershus og vi åpnet stasjon til Jar i desember. Akershus fylkeskommune brukte ca. 534 millioner kroner til kollektivtrafikk i 2010. Kollektivtrafikken i Oslo og Akershus fikk i tillegg tilført totalt 540 millioner kroner i 2010 fra Oslopakke 3 til drift.

I 2010 ble fylkeskommunen også den største veieier i fylket, med ansvar for 1 809 km fylkesvei. Det ble reasfaltert 170 km fylkesveier og ferdigstilt 36 km nye gang- og sykkelveier i Akershus. Akershus fylkeskommune brukte 283,4 millioner kroner på drift og vedlikehold av fylkesveier, og 252 millioner kroner i investeringer.

Stor satsing på kultur. I 2010 har vi igjen økt kulturbudsjettet og har levert gode kulturtilbud for elever i grunnskole og videregående skole. Akershus har et stort volum i Den kulturelle skolesekken, med kulturtilbud til grunnskole og videregående skoler. Oppslutningen fra kommunene er fortsatt stor, og i 2010 økte bestillingene til Den kulturelle skolesekken med 7,5 prosent fra året før.

onsdag 15. juni 2011

Bedre lys og bedre miljø

Å skifte ut dagens lysbærer på vegene våre er både miljøvennlig og ikke minst bedre økonomi. På oppdrag fra Akershus fylkeskommune har Statens vegvesen initiert et arbeid for å se på overtakelse av veilysanlegg langs fylkesveger. I den forbindelse har hovedutvalg for samferdsel bedt om en plan for å skifte over til LED-teknologi.

Både fylke og kommuner er i den situasjon at man må skifte ut et større antall eldre og effektkrevende armaturer som har kvikksølv damplamper i 2014. Samtidig er også et politisk ønske om bedre drifts og energiløsninger i veilysnettet, både på lyskilde, armatur og styring av lysnivå. Dette gjør at å skifte over til LED-lys kan være klokt.

Teknologien på LED armaturer har utviklet seg raskt i riktig retning den siste tiden og levetiden på LED er beregnet til ca. 50 000h i for hold til 12 000h på konvensjonelle lyskilder (Na/Hg). Beregning av innsparing er selvsagt usikker, men ved utskifting fra kvikksølvlamper til LED vil en kunne spare opptil 80-90 % av det årlige elektrisitetsforbruket. Ved overgang fra natriumlamper til LED vil en kunne redusere forbruket opptil 60 %.

Skifter en fra 100 W "gamle" lamper til 50 W LED, med oppretthold Lumen-styrke på veilegemet, og forutsatt 3500 timer årlig brenntid før og etter utskifting vil man på et slikt tiltak sparer 175 kWh/år. Med en utslippskoeffisient for elektrisitet mellom 200 og 400 g CO2/kWh tilsvarer denne energibesparelsen en utslippsreduksjon på 35 -70 kg CO2/år - per lyspunkt. I tilegg kommer andre vedlikeholdskostnader for konvensjonell belysningsteknologi kan antas å være mellom kr 100 og 350 kr/år for hvert lyspunkt. Store deler av dette beløpet vi antagelig kunne spares ved overgang til LED, pga økt levetid/mindre utskiftinger og mindre sensitivitet for vibrasjoner.

Akershus fylkeskomme vil også starte opp et prosjekt som kommunene kan søke på støtte for å dekke deler av merkostnad for kommuner. Dett blir etablert i samråd med Statens vegvesen.

tirsdag 14. juni 2011

Viktige utfordringer framover

Akershus fylke får sterk befolkningsvekst fremover, men arealet er begrenset. Vi må både ta hensyn til jordvern, vern av strandsonen og marka og samt må vi ved å skape trivelige bosteder med gpde urbane kvaliteter ved trafikknutepunkter .

Trafikkøkningen som kommer må i sin helhet møtes med et bedre kollektivtilbud. I kommende periode må vi ha på plass en statlig finansiering av nye baner til Fornebu og Akershus Universitetssykehus (AHUS), og jernbaneutbyggingen er avhengig av at staten tar sin del. Bompengene fra Oslopakke 3 vil vi prioritere til gode miljøtiltak.

Satsing på ny fornybar energi skal bidra til å gjøre oss til et klimanøytralt fylke. I skolen vil vi spesielt gi lærerne et kompetanseløft, og frigjøre dem til å bruke tiden på elevene, mindre på rapportering.

Her er en oppsummering av de viktigste hendelsene i 2010.
- Handlingsprogrammet for Oslopakke 3 og fylkesveier
Fylkestinget vedtar handlingsprogrammet for fylkesveier 2010-2013. Det skal i perioden brukes 1,3 milliarder kr til investeringer i fylkesveier. I handlingsprogrammet for Oslopakke 3 vedtar fylkestinget at det tas opp lån på om lag 500 millioner kr, blant annet til Kolsåsbanen og andre større prosjekter. Samlet ramme er 19,3 milliarder kr i perioden. Over halvparten av midlene skal gå til kollektivsatsing.

- Nye biogassbusser i Akershus
1. juli setter Ruter inn 14 nye biogassbusser i rutetrafikk. Biogassbusser har betydelig mindre utslipp i nærmiljøet i forhold til de mest miljøvennlige dieseldrevne kjøretøyer.

- Jar stasjon åpnes
Jar stasjon på Kolsåsbanen åpnes i desember, som den første stasjonen på banen i Bærum og Akershus.

- Ny takst- og sonestruktur for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus
I desember presenteres en avtale mellom Ruter og NSB som legger grunnen for en betydelig forenkling av takst og sonestrukturen i Oslo og Akershus.

- Nye veiledningssentre i Akershus
1. oktober starter nye veiledningessentre opp i Asker og Bærum og i Follo. Senteret på Romerike starter opp 1. januar 2011. Veiledningskontorene skal bidra til at andelen elever og lærlinger som fullfører og består videregående opplæring øker, og at flere elever, lærlinger og lærekandidater får en høyere kompetanseoppnåelse.

- Nybygg på Bjørkelangen vgs.
Nybygget på Bjørkelangen vgs. åpnet i desember. Nybygget består av nye arbeidsplasser for lærerne, auditorium og vrimleplass for elevene, samt elevrådskontor.

-Flere gjennomfører videregående opplæring
Andelen som har avbrutt videregående opplæring går ned i 2010, fra 3,8 til 3,2 %. Andelen som fullfører og består har vært stabil i flere år. For skoleåret 2009-2010 er andelen 79,3 prosent.

- 55,6 millioner til idrett og friluftsliv
Akershus får 55,6 mill. kr til anlegg for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet. Pengene kommer fra overskuddet til Norsk Tipping. Fylkeskommunen bevilger rekordmye til kultur.

Les mer her.

mandag 13. juni 2011

Når noen ikke får være med

Det eneste som er verre enn et slemt barn er en dum voksen.

Denne uken var det besøksdag på barneskolen. Små nakker over altfor store sekker strakte seg for å få et glimt av den nye verdenen som åpenbarte seg. Læreren. Skolebygget. Tavla. Elevene. De fremmede ansiktene som skal bli venner. For en glede! Og for noen begynnelsen på det som kommer til å bli et mangeårig helvete.

Dette er en blogg fra Christine. Les resten her: http://meklenborg.blogspot.com/2011/05/nar-noen-ikke-far-vre-med.html

fredag 10. juni 2011

Ja til LIV Levende!

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) planlegger LIV levende, som er et populærvitenskapelig opplevelsessenter for miljø- og biovitenskap med spektakulære attraksjoner på campus i Ås. Dette er et svært spennende prosjekt, og Akershus fylkeskommune går inn med 2 mill kroner slik at prosjektet kan komme i gang.

Fylkeskommunen har tidligere bidratt med 200 000 kroner til forprosjektet. Det er veldig bra at det eneste universitet i Akershus har ambisjoner når det gjelder formidling av kunnskap innen sine fagfelt til et bredere publikum.

UMB våger å tenke stort, og vil bygge et populærvitenskapelig senter med spektakulære attraksjoner. Attraksjonen Dendromen blir en av de hovedattraksjonene i LIV Levende. Femten meter over bakken – i en konstruksjon av limtre, kan publikum for første gang i Norge vandre tretopplangs og oppleve trærne ovenfra. Dendromen byr på turstier i trekronenivå, hvor publikum kan oppleve dyre og innsektsliv på en helt ny måte

UMB holder et faglig høyt nivå, og har en sterk økning i antall studenter. Prosjektet har en viktig målsetning om å øke rekrutteringen til realfagstudier og landbruksfagene generelt og til UMB spesielt.

Tertitten er reddet!

På Sørumsand kan du reise med Jernbanevogner som er over 100 år gamle trukket av damplokomotiver. Fylkeskommunen vedtok en ekstrabevilgning for å sikre videre drift av banen.

Akershus fylkeskommune vedtok en ekstrabevilgning til Akershusmuseet under fylkesutvalgsmøtet torsdag denne uken på 1 million. Midlene vil sikre videre drift av "Tertitten# Urskog-Høland-banen. De økonomiske rammebetingelsene for Akershusmuseet skal vurderes i sin helhet i forbindelse med budsjett og økonomiplan for 2012 som vedtas i desember i år.

Flertallet i fylkestinget (H, FrP, V og KrF) er opptatt av å styrke Akershusmuseet som et museumsfaglig kompetansesenter i fylket, og at vi ønsker at Tertitten skal drives til beste for innbyggere og tilreisende også i årene som kommer.

Det er viktig å ta vare på historien når vi skal forme morgendagens samfunn. Jernbaneopplevelser som Tertitten er viktig i seg selv, men er også med på å knytte fortid til framtid og skaper tilhørighet til lokalsamfunnet. Jernbanen "Tertitten" var i drift fra 1896 til 1960, og 4 km av den opprinnelige strekningen er nå bevart som et levende museum.

mandag 6. juni 2011

100 dager til valg

I disse dager er det 100 dager igjen til valget. I år er valgdagen for fylkestingsvalget og kommunestyrevalget mandag 12. september 2011. Hvert enkelt kommunestyre kan vedta at det i vedkommende kommune skal holdes valg også søndag 11. september 2011.

Det er moro, men hektisk med valgkamp. Moro fordi man treffer folk. Man lærer alltid nor nytt når man treffer folk. Det er alltid interessante og nyttige samtaler der man får synspunkter og innspill på saker i lokalsamfunnet.

Jeg oppfordrer alle til å bruke stemmeretten, spesielt unge til å stemme. Det handler om å ta ansvar for og vise hvordan en ønsker samfunnet skal være. Samtidig er stemmeretten en rettighet som mange mennesker ikke har. Norsk ungdom bør bruke den retten som mange mennesker kjemper for å få. Man kan ikke verlate til andre å bestemme hvilke politikere som skal representere deg og avgjøre saker som påvirker din hverdag. Du er selv den beste til å bestemme hvilket parti og hvilke personer du best mener kan ivareta de tingene du er opptatt av.

Hvorfor skal man stemme på KrF. Mitt svar er da at KrF ønsker større plass for de kristne verdiene i vårt samfunn. Partiet går til valg med slagordet: Menneskeverd i sentrum. Partiet ønsker et samfunn med plass til alle, og sier et klart og tydelig nei til et samfunn der foster velges bort på grunn av kromosonavvik eller egenskaper. Viktige lokale saker er å sørge for verdig alderdom, styrking av familien, bedre samferdsel og kollektivtrafikk, en god skole og gode arbeidsvilkår til frivillige lag og foreninger.

Først er det innspurten før sommerferien og så braker det løs. Har du noen inspill så ta kontakt.