tirsdag 5. mars 2013

Etablering av ny IKEA

I disse dagene foregår det en spennende politisk debatt om en eventuell etablering av IKEA i Vestby i Akershus. Det er ikke mangel på innspill og debatt om tema. Det er for meg selvsagt at en slik etablering ikke kan sees isolert som en enkel kommunesak, da dette får ringvirkninger og  konsekvenser for regionen.

Det er positivt at IKEA ønsker å etablere et varehus i Follo-regionen. Det vil skaffe arbeidsplasser og gode skatteinntekter. Å få etablert IKEA vil gjøre at man kan få til en god tettstedsutvikling av Vestby og ikke minst sette kommunen på kartet.

Jeg er likevel bekymret for at etableringen av et varehushus vil medføre omdisponering av store dyrkbare og dyrkede områder. Sett i et generasjonsperspektiv er det avgjørende å begrense omdisponeringen av matjord og dyrkbare jordområder.

Det hersker tvil om hvorvidt der er mulig å flytte 135 mål jord, og samtidig opprettholde produksjonsnivået på jordarealet og det kan derfor være nødvendig å se på andre løsninger, som for eksempel nydyrking av det dobbelte areal.

Frem til det er lagt frem et fullgodt alternativ til omdisponering eller flytting av matjord, som vil ivareta jordverninteressene og opprettholde produksjonspotensialet bør man være varsomme til utbygging på matjord. Dette bør også få konsekvenser for Delijordet. Når det er sagt er man villig til å se på forsøk på å etablere forsøk som vil skaffe kompetanse på å flytte matproduksjon og ivareta dette. 

Vi har med andre ord ikke konkludert, så har du innspill er du velkommen til det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar