fredag 15. mars 2013

Vi trenger dyktige fagarbeidere

Akershus trenger mange dyktige fagarbeidere og i et moderne arbeidsliv er vi helt avhengig av hverandre. Vi lever av hverandres arbeid og vi lever i et samfunn med enorme teknologiske endringer. Samfunnet har stor bruk for den kompetansen som fagarbeidere og svenner  har tilegnet seg.

Nylig hadde jeg gleden av tale ved utdeling av fag- og svennebrev i Akershus. Vi er et fylke med mange talenter og høy kompetanse. Noen har læretid med 2 år i skole og i 2 år som lærling i en bedrift, mens noen av dere har tatt fagbrev eller svennebrev som praksiskandidat. Det vil si at dere har fått dokumentert allsidig praksis i faget, avlagt teorieksamen og gått opp til fag- eller svenneprøve.

Akershus fylkeskommune har høye ambisjoner for våre elever og lærlinger i videregående opplæring. Elevenes læring og trivsel har førsteprioritet. En grunnleggende ide er å gi best mulig vilkår for mest mulig læring til alle elever og lærlinger. Vi er stolte over at fler enn  1650 praksiskandidater og lærlinger besto fag- eller svenneprøven i 2012.

Akershus har en lang tradisjon for fagopplæring og vi er fremst når det gjelder å formidle søkere til læreplass. Dette får vi til gjennom et godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, opplæringskontorene og yrkesopplæringsnemnda.


Det er mange som har hjulpet dem på veien. Hvert år er det mange ildsjeler som legger ned en stor innsats for å skaffe bransjene dyktige og yrkesstolte kandidater. Det er blant annet lærere på skolene, veiledere og instruktørene i lærebedriftene, opplæringskontorene og ansatte i fylkeskommunen.

I 2012 ble det avlagt hele 1763 fag- og svenneprøver i Akershus og hele 94 % av kandidatene bestod. Dette er svært gode resultater. Stadig flere tar prøven som praksiskandidat. Av 775 som avla prøve som praksiskandidat så er det er ganske fantastisk at blant dere så besto hele 95 % fag eller svenneprøven. Vi viser at vi har mange gode lærebedrifter i Akershus og godt motiverte lærlinger.

Det er en krevende prosess som ligger bak. Det er hardt arbeid, og slik bør det også være. Likevel; gleden og stoltheten – når man omsider lykkes viser at det var verdt innsatsen. Jeg vil derfor gratulere alle dere nye svenner og fagarbeidere med prestasjonene og ønske lykke til videre i deres karriere om det blir som fagarbeider eller at dere går videre og tar høyere utdanning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar