torsdag 14. mars 2013

Mer fossilfritt drivstoff i Akershus

Utslipp fra transport utgjør hoveddelen av klimautslippene i Akershus og transportandelen har vært voksende i mange år. Derfor har fylkeskommunen prioritert arbeidet med å redusere transportbehovet ved å fremme tettstedsutvikling, øke kollektivtransportandelen, og fra 2003 å fremme bruk av fossilfrie drivstoff.

De siste år har Akershus fylkeskommune bidratt til at Oslo og Akershus har Europas best utbygde ladeinfrastruktur, også for hurtigladning. Det er gitt vesentlige bidrag til realisering av Hydrogenveien i hovedstadsområdet, og vår region er nå internasjonalt ledende også for bruk av hydrogen til transport. Dette åpner mulighet for tidlig innfasing av hydrogenbiler i Norge, men dette vil kreve infrastrukturutbygging før 2020, og betydelig statlig innsats.

Akershus fylkeskommunen har så langt avsatt, etter forslag fra KrF og V, H og Frp ,rundt 80 mill. kroner på tidlig innfasing av elektromobilitet, og det er i ferd med å legge strategi fram til 2025, for utvikling av transport basert på fossilfrie drivstoff. Vi er i god dialog med Transnova i dette arbeidet, men vi savner et tyngre statlig engasjement. Dette vil være nødvendig for å gjennomføre den storstilte endringsoperasjonen som kreves for å stoppe all bruk av fossile energibærere i transportsektoren.

Samferdselsdepartementet har i den anledning bedt om innspill til norske synspunkter om EU-strategi for infrastrukturutbygging av alternative drivstoff .  Akershus fylkeskommune vurderer Europakommisjonens forslag Clean Power for Transport Package for lavutslipps- og fossilfrie drivstoff, som et viktig og nødvendig skritt for å løse utfordringene med utfasing av fossilbaserte drivstoff, og vil høsten 2013 arrangere en internasjonal transportkonferanse med strategien som et viktig tema.

Jeg støtter EU-kommisjonens forslag i ”Clean Power for Transport Package” om at nasjonalstatene må forplikte seg til å videreutvikle dagens infrastruktur for elektrisitet og hydrogen. Det ville være svært uheldig om myndighetene ikke gir tilstrekkelig støtte til videre drift og utvikling av hydrogenstasjonsnettet på Østlandet.

I overskuelig framtid vil være nødvendig å basere seg på infrastruktur for flere drivstoffalternativer; for Akershus vil dette i tillegg til flytende, biobasert drivstoff i hovedsak være infrastruktur for hydrogen, elektrisitet og biometan i kollektivtransport. I hovedstadsområdet vurderer fylkeskommunen følgende satsing som avgjørende:
- Sikring av hydrogenstasjonsdrift og utvikling av infrastruktur for Østlandet for å følge utvikling av hydrogenbilparken.
- Utvikling av hydrogenbilflåter for bedrifter og offentlige virksomheter de neste fem år.
- Videre satsing på regional ladeinfrastruktur med vekt på hurtigladeløsninger og økt satsing på nasjonal ladeinfrastruktur for å øke elbilenes rekkevidde.
- Tilrettelegging for lading av plug-in hybridbiler for å muliggjøre rask innfasing.

Norge bør vektlegge et mål om minst mulig miljøbelastning ved bruk av energikilder til transport, og at størst mulig energieffektivitet etterstrebes. Det vil være en fordel å forplikte nasjonalstatene både for elektrisitet og hydrogen. Dette vil kunne bidra til både økonomisk vekst og ikke minst det vil være bra for miljøet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar