søndag 3. mars 2013

Møteplasser og god folkehelse

Fysisk aktivitet er en kilde ikke bare til god fysisk helse, men også til god psykisk helse. God helse er ikke bare en individutfordring. Det er knyttet til å være akseptert, å bli respektert og å ha samkvem med andre mennesker i lokalsamfunnet. Med en litt bred tilnærming er det innbyggernes liv man skal forsøke å gi best mulige rammer for, da Akershus viktigste ressurs er innbyggerne.

Det er i hverdagens daglige gjøremål, arbeid, skole og fritid at god helse og livskvalitet bygges. Helse er noe alle kan være med å skape, både for seg selv og for andre. God helse er også lett å ta for gitt, helt til helsen og livskvaliteten uteblir. Potensialet i systematisk innsats for å bevare god helse fremfor å reparere sykdom er fortsatt enormt. Tilrettelegging av gode nærmiljø, grønt areal og fritidsaktiviteter, sikring av utdanning og arbeid for alle vil gi fremtidige økonomiske besparelse for akershussamfunnet. I tillegg økes livskvaliteten for innbyggerne.

Sammen skal vi forme fremtidens næringsliv og lokalmiljøer, frivillige organisasjoner og fritidsaktiviteter, og forvalte felles ressurser og offentlige tjenester. Alt fra utvikling av bostedsstruktur til hva slags arbeidsplasser vi skal ha og hvor de skal ligge er med på å påvirke våre relasjoner.

Arbeidslivet krever mye av oss og kanskje mer enn tidligere. En del av de uformelle koblingene mellom mennesker er ikke der på samme måte som tidligere. Det sosiale livet er preget av organiserte aktiviteter for mange av oss.  Dermed er potensialet for ensomhet hvor enkelte faller utenfor og ikke klarer å opprette gode og langvarige relasjoner stort.Det er derfor viktig at vi utvikler arenaer hvor man kan møtes i lokalmiljøene, også utenfor profesjonelle sammenhenger. Samtidig er det ikke slik at fylkeskommunen eller kommuner kan stå ansvarlig for alt. Akershus-innbyggerne skal leve sine liv, men gjennom beslutninger vi og kommunene tar påvirker vi valgmulighetene de har.

Et interessant eksempel er fylkeskommunens spennende satsing på sykling og gange. Ved behandling av økonomiplanen for 2013-2016 ble det vedtatt en offensiv satsing på bygging av nye gang- og sykkelveier på skoleveien og vi arbeider nå med en strategi for hvordan vi skal få flere av innbyggerne våre til å foretrekke sykkel og gange som fremkomstmidler, gjerne sammen med kollektivtrafikk der det er nødvendig. Det er viktig at vi sammen med offensiv utbygging av infrastruktur bidrar til å gjøre innbyggerne oppmerksomme på de mulighetene som ligger i å endre reisevaner både til arbeid og i fritiden.

Hovedstadsregionen sannsynligvis vil vokse med flere hundre tusen mennesker de neste tiårene og gode møteplasser vil bli enda viktigere. Innbyggernes ønsker og behov trolig vil endre seg i takt med den økte innvandringen til Akershus. Det å være med på å forme fremtidens byer og tettsteder slik at de gir rom for verdens høyeste livskvalitet er en fantastisk mulighet. Og vi har potensial for det: De naturgitte forutsetningene er der. Vi har arealer, ressurssterke mennesker og sammenlignet med mange andre land en velstand som gjør dette mulig. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar