lørdag 9. mars 2013

Pilegrimsleden i Akershus

Akershus fylkeskommune tildeler nå midler til utvikling av pilgrimsleden i Akershus. Pilegrimsleden er et nasjonalt prosjekt med kulturhistoriske vandreleder, som fører til Nidarosdomen i Trondheim. 

Akershus fylkeskommune har gjennom egen satsning bidratt til å opparbeide og merke ledene og ønsker å bidra til at ledene holder en høy standard på merking og annen infrastruktur, samt å stimulere til økt bruk av leden i Akershus.

I Akershus går det pilegrimsleder gjennom fylkets tre regioner. Romeriksleden følger den østlige veien ut av Oslo, over Gjelleråsen og Romerike, forbi Eidsvoll mot Hamar. Vestover fra Oslo går Gudbrandsdalsleden, som følger «Gamle Bergenske Hovedvei» gjennom Bærum over Krokskogen til Ringerike og videre mot Hamar. Gjennom Follo går en pilegrimsled fra Østfolds grense gjennom Son, Vestby, Ås og Oppegård, før den følger det gamle veifaret over Grønliåsen og inn til Oslo. Denne veien er merket begge veier slik at det også er mulig å gå sørover mot de store pilegrimsmålene i Europa.

Det er et viktig mål at de historiske veifarene benyttes av flere. Pilegrimsledene går gjennom vakre kulturlandskap og forbi flotte middelalderkirker og kulturminner.  Vandring langs leden er en fin måte å bli kjent med Akershus på. 

Akershus fylkeskommune tildeler penger til aktiviteter knyttet til infrastruktur og utvikling av pilegrimsleden i Akershus, næringsrelatert virksomhet knyttet til pilegrimsleden, eller til aktiviteter som gjør leden bedre kjent. 

Det kan søkes om tilskudd til infrastruktur slik som bruer, klopper, kavler, trapper og annen utbedring av leden. Hvis kommunen står som søker, forutsettes det at de matcher omsøkt beløp med tilsvarende beløp eller egeninnsats.

Det kan også søkes om midler til overnatting og ly slik som tilskudd til herberger og vertshus knyttet til pilegrimsleden. Det kan gis tilskudd til istandsetting, oppgradering og innkjøp av materiell. Tilskudd skal dekke utgifter som ikke dekkes av kulturminnefondet. Det forutsettes at det bevilgede beløp matches gjennom egeninnsats. Det kan også søkes om penger til å sette opp gapahuker eller annen type midlertidig ly eller enkel overnatting langs leden.

Verdt å merke seg så kan menigheter og andre frivillige organisasjoner kan søke tilskudd til å holde kirkene langs pilegrimsleden i Akershus åpne. Det forutsettes at det bevilgede beløp matches gjennom bevilgninger fra kommune, private eller egeninnsats.

Det kan også søkes om penger til pilegrimsrelaterte arrangementer, skilting, brosjyrer, mm.



Les mer her for info og søknadsskjema her: http://www.akershus.no/tema/Aktuelt/arkiv/?article_id=60936

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar