lørdag 23. mars 2013

Narkotikaforbyggende skoleinnsats

Akershus fylkeskommune har et ansvar for å sikre at de videregående skolene i fylket er rusfrie arenaer. Mandag 18 mars vedtok fylkestinget i Akershus å formalisere samarbeidet med politiet, og åpne for bruk av hund i narkotikaforebyggende arbeid i skolen. 

Bakgrunn for denne saken er et enstemmig stortingsvedtak av 10. mai 2012: «Stortinget ber regjeringen presisere overfor politiet at det må innhentes skriftlig samtykke fra elever før det gjennomføres evt. personverninngripende narkotikaaksjoner ved skolene

Ved gjennomføring av forebyggende tiltak med bruk av narkotikahund må det sørges for god informasjon og dialog om at forebyggende besøk skal foregå innenfor reglene som gjelder for dette, og adskilles strengt fra ransaking av elever og deres eiendeler hvor loven krever skjellig grunn til mistanke. Det forutsettes at samme rettsikkerhet gjelder for elever som for alle andre.

Stortinget ber regjeringen sikre at politiet har adgang til å gjennomføre tiltak med bruk av narkotikahund, herunder skoler. Stortinget henstiller til regjerningen å sikre at det etableres flere narkotikaekvipasjer til bruk for politiet.»

Akershus fylkeskommune ønsker derfor å følge opp Stortinget ved å inngå et forpliktende samarbeid med politidistriktene i Akershus med mål om å:

• Tydeliggjøre skolens og politiets holdninger til narkotika
• Øke bevisstheten rundt konsekvensene ved bruk av narkotika
• Bidra til at elevene forstår at bruk alltid er forbundet med risiko.

Flere videregående skoler ønsker at aksjoner av denne typen gjennomføres som en del av holdningsskapende arbeid i skolen, og som forebyggende tiltak i arbeidet for en rusfri skole. Det er et ønske at skolene skal være fri for narkotika og at alle skal føle seg trygge og respektert. Forskrift om ordensreglement i Akershus understreker at skolene skal være rusfrie arenaer.

I Asker og Bærum har det lenge vært et tett samarbeid mellom politiet, kommunen og skolene. Gjennom samarbeidet avdekkes noe narkotikabruk ved skolene, og elevene selv melder til politiet om narkobruk på skolene. Politiet i Asker og Bærum har i flere år gjennomført narkotika-markeringer ved de videregående skolene i regionen.

På enkelte skoler står det i skolereglementet at man må påregne at politiet foretar narkotikamarkering ved skolen i skoletiden. Politiet har understreket at markeringene skal være frivillige, og er ment som forebyggende. Markeringene har blitt gjennomført med narkotikahund på en skånsom måte og med tydelig informasjon i forkant om hva politiet vil foreta seg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar