fredag 16. oktober 2009

Kollektivløft og matjord

En viktig politisk debatt fremover vil bli befolkningsvekst, arealbruk, matjord og kollektivtrafikk. Hvordan skal Akershus møte fremtidens befolkningsøkning?

Vi må ta vare på den gode matjorda som vi har i Akershus. Det er av nasjonal betydning hvordan Akershus tar vare på matjorda. Vi har også en befolkningsøkning som er formidabel. Om 20 år er hovedstadsområdet på 1,5 millioner innbyggere. I 2060 viser prognosene at vi faktisk er 2 millioner innbyggere vår region. Denne befolkningsøkningen må planlegges for at ikke dagens infrastruktur skal ende i kø og kaos.

God kollektivtrafikk vil i fremtiden være en nøkkelfaktor for et velfungerende samfunn på Romerike. Det betyr også at vi må tenke miljøvennlig når vi planlegger for boligutbygging. Denne diskusjonen opplever jeg at flere og flere er oppmerksomme på og Ruters strategi- og visjonsdokument som viser oss et forslag til hvordan vi kan møte utfordringen med en strategisk vei for videre kollektivsatsing.

All erfaring viser at skal man få til et godt kollektivtilbud på bane må det både betydelige midler samt et befolkningsgrunnlag som er stort nok. Det må bo nok folk rundt kollektivknuepunkt som kan forsvare at man bruker milliarder. Forslaget om ny og moderne metroløsning med ekspressmetro fra de ytre forstedene er blant de mange forslagene som presenteres i visjonen. Det betyr ikke at man går god for alle forslagene til Ruter, men jeg er glad for at den debatten som settes på dagsorden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar