søndag 9. mai 2010

Fjerne fedrekvoten?

I Norge er ni av ti fedre hjemme i pappaperm. Høyre vil nå fjerne fedrekvoten - og heller la det være opp til familien selv å fordele hele permisjonstiden.

Jeg tror det er feil politikk. Jeg mener det er viktig at en del av foreldrepermisjonen er forbeholdt menn. Det er viktig opp mot arbeidslivet at det har en fedrekvote som er forbeholdt far.

Før fedrekvoten kom i 1993, tok bare 2-3 prosent av norske fedre ut permisjon. Allerede i 1994 hadde tallet steget til 38 prosent. I dag tar de aller fleste fedre med rett, ut fedrekvoten. Det er lite sannsynlig at vi hadde fått denne økningen i fedres foreldrepengeuttak uten den lovbestemte fedrekvoten.

Det har med andre ord vært vellykket at fedre har hatt egen permisjonsrettighet og det er riktig at vi tar vare på. Mange fedre har fått muligheten til å være mer sammen med ungene sine og det er også mange kvinner som har opplevd at dette betyr en skikkelig arbeidsdeling og likestilling hjemme.

Idag er det vanskeligere for fedre å be om lange permisjoner fra arbeidsgiverne sine enn det er for kvinner. Vi har ikke kommet så langt at vi ikke trenger fedrekvoten.

Å avskaffe fedrekvoten vil være dårlig for barn, dårlig for fedre og dårlig for mødre. Med andre ord dårlig for familien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar