torsdag 13. mai 2010

Revidert og Akershus

Regjeringen la i denne uka fram forslag til revidert budsjett for 2010 og kommuneproposisjonen for 2011 som angir kommunesektorens inntekter for kommende år.

Jeg er skuffet over at regjeringen ikke følger opp sin egen forvaltningsreform. Man får økt ansvar, men ikke midler til å løse oppgavene.

I forbindelse med forvaltningsreformen fikk fylkene ansvaret for fagskolene. Det ble varslet at fagskolene skulle finansieres gjennom en fordelingsnøkkel som fanger opp skolenes studentgrunnlag. Regjeringen foreslår nå å videreføre dagens øremerkede tilskudd. Dette taper Akershus og andre folkerike fylker på. Regjeringen svikter dermed sin egen reform når de ikke finansierer en forventet satsing på fagskolene. Nå får vi bare midler til å videreføre dagens fagskoletilbud på Rud videregående skole, i tillegg til tilskudd til det eksisterende private tilbudet. Det betyr at vi dessverre ikke får gjennomført en økt satsing på yrkesfaglig kompetanseheving i Akershus.

Fylkeskommunene får tilskudd fra staten til å finansiere fylkesveier og kollektivtrafikk. I forbindelse med forvaltningsreformen fikk Akershus ansvaret for totalt 1 800 km fylkesvei. Men dagens fordelingsnøkkel fanger ikke opp de økende transportbehovene i vekstfylkene, som Akershus. Det er også skuffende at regjeringen heller ikke nå foreslår å forbedre finansieringsmodellen. Regjeringen må fordele pengene dit transportbehovet og miljøutfordringene er størst.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene med 200 millioner kroner til drift og vedlikehold på jernbane i år, samt 64 millioner kroner mer til planlegging av dobbeltspor Oslo-Ski. Dette er positivt og gir både bedre punktlighet og fortgang i realiseringen av dobbeltsporet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar