fredag 21. mai 2010

Lokaldemokratiet - en viktig motmakt

Senterpartiet hadde nylig et forsøk på å diskutere Makt og motmakt. Kommunalminister Liv Signe Navarsetes arrangerte en møte-turné rundt om i Norge for å diskutere den økende sentraliseringen av makt i hovedstaden i forhold til i resten av landet. Dette er en viktig debatt, men den tas på feil premisser

Jeg mener det er lite konstruktivt da kommunalministerens maktdebatt ble snevret inn til å handle om motmakt mot Oslo kommune og ikke stat og regjerings evne til stadig å. Den debatten som man ikke tør å ta i Norge er debatten om lokaldemokratiet som en motmakt mot statlig pålegg. Jeg mener Sp heller bør diskuterestørre innflytelse for alle landets kommuner og fylkeskommuner overfor en stor og tung stat.

I stedet for en viktig og påkrevd debatt om maktspredning, lokalt selvstyre og styrking av storbyregionene og distriktene rundt, blir det en debatt om Oslo mot resten av landet.Jeg er også redd for at det er vekstkommunen i Akershus som blir skadelidende av dette.

Oslo og Akershus samarbeider med 53 omliggende kommuner for å skape vekst og velferd for hele Østlandsregionen. Uten sterke regioner og en aktiv storbypolitikk vil fraflyttingen fra grisgrendte kommuner sannsynligvis bare fortsette å øke.
Det å sette distriktene opp mot hovedstaden er en avsporing debatten om makt er lite tjent med.

Jeg mener at KrF bør sørge for at debatten kommer på rett spor. Vi må stå sammen med kommunene for å styrke lokaldemokratiet. Ved at alle kommuner får større innflytelse skaper man en nødvendig motmakt til statsapparatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar