onsdag 17. august 2011

Annerledes valgkamp

Det er en anderledes valgkamp. Da terroren rammet Norge 22. juli, gikk man samlet ut og utsatte all politisk debatt fram til midten av august. Det at man gikk sammen om å avlyse partipolitiske utspill har samler oss. De grufulle hendelsene har samlet en hel nasjon i sorg. Tankene går til de mange ofrene og deres pårørende.

Kommune- og fylkestingsvalget blir avviklet som planlagt 12. september. En utsettelse av valget ville ha vært et knefall for gjerningsmannen. Det er derfor viktig at vi så snart som mulig kommer tilbake til den politiske normaliteten. Vi må gå videre i livene våre, og det å jobbe for demokratiet er viktig og riktig i den situasjonen vi er i. Men det blir kanskje en annerledes valgkamp enn man er vant med fra tidligere.

Hendelsene kommer til å prege oss og valgkampen. Terrorangrepene var et angrep på hjertet av demokratiet i Norge og et angrep på all politisk aktivitet. Vil en hedre minnet til de rammede så må en sørge for at det blir et valg der det beste i demokratiet kommer fram. Partiene må få anledning til å presentere sine ideer og program. Vi trenger friske og gode debatter. Et valg forutsetter en offentlig debatt i forkant. Jeg tror at det blir en spesiell valgkamp som blir mer dempet og at de politiske sakene vil komme mer i forgrunnen.

Kristelig Folkeparti i Akershus har mange gode kandidater som vi bør støtte opp om. Vi har gode politiske programmer og kanskje ikke minst vi har noen verdier i bunn som er velprøvde. KrFs svar på hatet må være kjærlighet, åpenhet og tro. De kristne og humanistiske verdiene som Norge er bygget på hat kommet tydelig frem i en periode med dyp sorg. Nestekjærlighet, menneskeverd og fellesskap har vært bærebjelker for hele nasjonen de siste ukene.

Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn fortjener ros for å ha gitt det norske folk et sted å sørge – og noen å prate med. 22. juli og dagene som fulgte illustrerer de sterke båndene mellom folk og kirke. Kirkene har vært et samlingspunkt for sorg og håp. For mange gir det kristne budskapet gir trøst, trygghet og håp midt i alt det meningsløse.

Nå mer enn noen gang skal vi vise hvilke verdier vi står for. Det er nå vi kan vise hva politikken er verdt. Et samlet Akershus skal vise at vi kan diskutere åpent, bredt og skikkelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar